Лагерите в България са вече на 85% пълни, а още не е дошла основната вълна бежанци. Сред бежанците има множество деца и жени. До месец-два, ако натискът откъм Афганистан се увеличи в Източна Турция, ще усетим натиск и тук, а страната не е готова нито с план, нито като политическа ситуация.

Мнозина казват, че сирийската бежанска криза от 2015-2016 е била тежка, но сега има потенциал за повече проблеми: помислете какво би било по границите с хора, които бягат от насилие, които нямат какво да губят и идват на фона на сътресения в ЕС. За онези, които считат, че темата не е важна, нужно е само да се припомни, че последният път бежанската вълна промени политическата реалност в редица европейски държави, включително България.

Междувременно, в Афганистан паднаха основни градове като Кандахар и Лашкар Гах - две места, в които в продължение на години имаше дейност българския контингент.

В De Re Militari следим ситуацията отблизо. Вероятно е талибаните да започнат обсада на Кабул съвсем скоро. Когато това стане, сцените на насилие, хаос и разселвания ще се увеличат значително.

Руслан Трад - анализатор, автор и журналист