Зависи с какви темпове в парламента ще придвижим актуализацията на бюджета - тя е възможно да бъде придвижена в рамките на 2-3 седмици. Това прогнозира Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!" в кулоарите на парламента на въпрос колко е разумният срок да се бави втория мандат. Повод стана изказването на президента, в което той обвърза даването на втория мандат с приемането на актуализацията на бюджета от парламента.

Запитана дали даването на втория мандат може да се отложи и месец, Манолова отговори: При въпросната заявка - Направете актуализация, е ясно, че в крайна сметка парламентът ще диктува темпото.

ИБГНИ има ясна позиция, че актуализация на бюджета е изключително важна. Призовахме парламентарните групи - ако наистина ги е грижа за хората, час по-скоро да бъдат направени комисиите и да се започне работа по актуализацията на бюджета, защото в противен случай ще има проблем с пенсиите, със социалните плащания, с парите за медиците на първа линия, с бизнеса.

Държавата не може да издържи без актуализация на бюджета - министрите го казват, и президентът го казва, хората се тревожат, не епнужно да се всява допълнителна паника, трябва да се направят съответните законодателни промени, за да има спокойствие, коментира още Манолова.