България е предприела стъпки за закупуването на съвсем нова австрийска ваксина, която все още чака одобрение за употреба. Това съобщи в парламента здравният министър Стойчо Кацаров.

Става въпрос за съвсем нов вид ваксина спрямо досега внесените и използвани у нас. "Препаратът е разработен на базата на умъртвен вирус", обясни Кацаров, цитиран от вестник "Марица".

"Направили сме заявка, чакаме разрешението", допълни той в отговор на въпрос на депутата от БСП проф. Георги Михайлов.

"Тази ваксина все още не е разрешена за употреба, но сме заявили участие в договора и това ще даде възможност, когато бъде разрешена за употреба, да бъде доставена и в България", заяви здравният министър, но не я назова.Направени са заявки за общо 13 909 963 дози ваксини за 2021 г., а от тях към 10 август са доставени 1 183 200 дози, съобщи Кацаров.

Той успокои, че населението е подсигурено с достатъчен брой от препаратите срещу Covid-19 до края на годината, а и за 2022-2023 г. и затова сме си позволили да дарим и да продадем известни количества, за да не мине срокът им за употреба и да не се налага да ги унищожаваме.

Страната ни е дарила до момента 172 хиляди дози ваксина на Бутан, 50 хиляди дози са в процес на дарение за Босна и Херцеговина, а в процес на продажба са 100 хиляди дози на Норвегия и 546 хиляди дози за Португалия, посочи Кацаров.

За Република Северна Македония 51 хиляди дози също са в процес на дарение.