След като „Има такъв народ“ не успя да реализира свой кабинет, по всичко личи, че ще се стигне отново до предсрочни парламентарни избори. Голяма е вероятността те да съвпаднат с тези за президент.

Как би се осъществил вотът с машина при такъв развой на събитията, каква трябва да бъде процедурата, допуска ли се гласуване и чрез хартиена бюлетина, изобщо какво предвиждат от ЦИК в тази посока? От Tribune.bg потърсихме за коментар по темата зам.-председателя на Централната избирателна комисия Димитър Димитров.

„Машините имат способност да реализират няколко избора. Просто ще бъде малко по-трудно за избирателите, тъй като те ще трябва всеки път да започват отначало за определения вид избор“. Това заяви пред Tribune.bg зам.-председателят на ЦИК Димитър Димитров.

На въпрос каква процедура се предвижда и как точно ще се случва вотът, той посочи:

„Още технически въпроси не сме обсъждали. Картите знаете, че са две. Те са за избирателите. Как точно ще бъде планирано гласуването не мога да коментирам, тъй като още не сме въобще обсъждали, въпреки че по принцип е възможно да се гласува за повече от една позиция. Както на парламентарни избори се гласува за партия, след това с преференция, просто ще се добави и още едно гласуване, което ще бъде следваща страница и т.н. Това са технологични въпроси. Те ще бъдат решени“, подчерта Димитър Димитров.

По думите му след като има такава ситуация, ще трябва да се намери и начин.

По отношение на това дали ще се допусне гласуване и чрез хартиена бюлетина той коментира:

„Кодексът е такъв, какъвто е в момента. Ако остане тази уредба и не бъде променена, хартиена бюлетина евентуално ще се ползва в секциите, в които има по-малко от 300 избиратели. В останалите гласуването ще се извършва с машина. Знаете, че в момента ние сме обвързани към правила, които са били валидни преди един месец, на изборите на 11 юли. Нищо не е променяно и докато не бъде променено каквото и да е, уредбата остава същата“.