Експертът по Конституционно право Снежана Начева заяви пред News.bg, че лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов като лидер може да въздейства върху своите хора в парламента, но по Конституция няма никакво право да изтегля проектокабинета си в завършващата фаза.

Това, което се прави сега, не е предвидено и не е предсказуемо за Конституцията, но Снежана Начева все пак очаква да се намери решение на конституционния казус. Това е нова казуистика, с която се насилва пръчката, което не е хубаво. От името на суверена така не се говори, каза Начева и допълни, че така се управлява в еднопартийна система - рапорт даде, рапорт прие.


При двупартийната се сменяват нещата. При политическия плурализъм има отваряне на ветрилото толкова, колкото народът смята за нужно, подчерта Начева. По думите ѝ сега е ред конституционната практика да бъде моделирана от тези, на които дойде да решават конституционен казус, който е неочакван. Тъй като няма конституционно решение, търпеливо ще трябва да изчакаме утрешното заседание на Народното събрание.

По думите ѝ другите играчи стигнали донякъде, изпълнили си функциите, президентският указ е стигнал в Народното събрание и сега да видим как парламентът как ще отиграе казусът.

"Имат ли те политическо-парламентарно качество да поемат отговорност? В случая господин Слави Трифонов да си работи с хората, да отработи позиция, парламентарната им група да имат становище и да видим как ще постъпи. Казусът е в Народното събрание", обясни Начева.


Някъде да видяхте лидер извън парламента, който има някаква роля, запита Начева. "Влизаш, взимаш ролята и си я играеш. Отвън ти си лидер, работи си с хората, прокарвай решенията, но ти не си човекът, който пише правилата. Твоите хора чрез твоята активност са участвали в обработване на някои неща, вие сте се съгласили да предложите правителство при тези условия, приели сте мандата и не сте върнали папката", каза Снежана Начева.

Юридически народен представител ли е Слави Трифонов, председател на парламентарна група ли е? Той не може да влезе в Народното събрание и да каже, че изтегля проектокабинета. Слави Трифонов трябва да може да работи чрез своите хора, каза Начева и добави, че обвързващо-правно действие неговата декларация, която прочете публично днес - няма.

Тя недоумява дали Народното събрание знае какво трябва да направи, когато след часове някои изнася нови трикове и прилага нови ходове. Ако се спазва стриктно Конституцията, всичко си е на мястото - 30 години го играем това нещо, категорична бе бившият конституционен съдия.