Полицаите откриха 22 мигранти при спецоперация на 20 юли 2021 г. край Китен. Мигрантите били в автомобил "Фолксваген Транспортер" с фалшиви регистрационни табели и лого на банкова институция. Колата била шофирана от българин. При проверката в товарния отсек на камиона граничарите открили 22 мигранти без документи за самоличност. По данни на 13-те мъже, осем жени и дете те са от Сирия и от Ирак.

Микробусът е собственост на частно лице, а фалшивите табели дублират реално съществуващи, които са на банковата институция, която няма никакво участие в случая.

Микробусът е бил съпровождан от лека кола. И двамата шофьори са арестувани до 72 часа. Образувано е досъдебно производство по чл. 281 от НК за каналджийство. На двамата мъже е постановена мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа с прокурорско разпореждане. Те ще бъдат приведени в следствения арест в Бургас.

Незаконните мигранти ще бъдат настанени в СДНВЧ - Любимец. Работата по случая продължава.

Същия ден гранични полицаи ГПУ - Ивайловград спрели за проверка в района на село Планинец товарен автомобил "Форд Транзит", шофиран от 24-годишен мъж от Софийска област. В каросерията на камиона са установени 24 незаконни мигранти (20 пълнолетни и четирима непълнолетни), без документи за самоличност, по техни данни афганистански граждани.