Кандидатът за депутат Жечо Станков показа, че няма неудобни въпроси и се подложи на кръстосан огън от въпроси по различни теми – на открито, пред хората в парка на бургаския ж.к. „Славейков“. Журналистът Мариян Иванов и един от любимците на младото поколение – лайфстайл влогърът Артьом Анатолиевич-Арти, питаха Станков за всичко, което вълнува хората в Бургас – кога и как трябва да продължи санирането, ще може ли Бургас да задържи младите хора и да привлече специалисти, ще има ли нови университети и детски градини, ще има ли осветление на всички улици, как да се привличат инвестиции и т.н. Станков, който е втори в листата на коалиция ГЕРБ-СДС за предстоящите избори, отговаряше и на всеки жител, дошъл пред шатрата на партията в парка.

„Какво се случва със санирането, защо като влезеш в Бургас виждаш блокове, които са от историята. Тук има още немалка част от соца – един блок е обновен, друг не е. Защо това е така?“, беше първият въпрос, поставен от Арти.

„В Бургас през последните години бяха санирани над 190 блока, но те не са достатъчни. Още 132 са подали документи и чакат своето обновление. Опитахме се да превърнем негатива в позитив от Корона кризата, тъй като тя повлия много на хората, на бизнеса, на психиката на цялостното ни социално поведение. Именно затова Европа каза, че ще насочи средства безвъзмездно и както реши държавата така да ги използва за хората. България, с екипа на тогавашния вицепремиер Томислав Дончев, от който бях и аз, разработи документ как ще продължи санирането. Справедливо е всички блокове да бъдат санирани. Тези 132 блока, които вече са подали документи, трябва да получат средства по подготвения от нас План за възстановяване и устойчивост, по който идват парите за възстановяване от Ковид кризата. Това са парите, които трябва да стигнат до гражданите, за да подобрим домовете, сградите, дограмите, покривите. Икономията за хората от сметката им за електроенергия е 55%, това означава, че ако си плащал 200 лева, в момента плащаш не повече 85 лева. Парите за възстановяване от Ковид кризата ги насочваме към чакащите блокове, а докато те се санират, правим специален фонд, в който ще се събират средства от икономията от улично осветление.

Средства за чакащите сгради са осигурени. Документът е готов, единствено, което искахме е 45-ото Народно събрание да каже „Да“, но не стигна до там. Първата ни задача в следващото Народно събрание е този документ да стигне до Брюксел. Защото най-хубавата енергия е спестената.“, каза Станков. Той отново предупреди, че в момента сред новото управление има настроение, което е Програмата за саниране да продължи със съфинансиране на сградата. „Стартирахме петиция, защото смятаме, че програмата трябва да продължи безплатно“, подчерта той.

На въпрос дали може да се стигне до недостиг на места в детските градини и могат ли младите семейства да бъдат спокойни в Бургас, той каза, че в морската община по въпроса се прави анализ комплекс по комплекс, квартал по квартал. „Строят се три нови детски градини. Едната е в „Меден рудник“, до блок 101, там се прави трети корпус на детска градина „Надежда“, друга ще има на гърба на Военна болница, а трета – в квартал Долно Езерово. Това е процес, по който не трябва да спира да се работи с мисъл – да има млади хора, виждаме, че все повече семейства си купуват жилища тук. Безспорно инвестицията в детски градини е приоритет. Работи се и по старите, да бъдат обновени, в Бургас почти няма нереновирана детска градина“, посочи Станков.

За осветлението по кварталите той заяви, че всяка улица, независимо дали ще е малка между къщи или ще е булевард – трябва да бъде осветена. „По Плана за възстановяване и устойчивост е предвидено подмяна на уличното осветление в 200 общини. За 65 успяхме да се погрижим по други програми. Ще имаме шанс целият Бургас, всяка уличка да бъде осветена. Майки ми казват, че вече спокойно излизат и се прибират, без да се притесняват. Именно хората в групите в социалните мрежи „Мамите на Бургас“ и „Шофьори Бургас“ ни посочиха този проблем, ние ги чухме и започнахме работа по него.“, каза Станков.

Арти постави постави въпроса за младите хора. „Какво ще прави образован млад човек в Бургас? Какво се прави за университетите, за тези бургазлии, които нямат все още семейства?“, попита той.

„Бургас има уникални данни – има пристанище, ж.п. линия, летище. Когато поканиш инвеститор - той иска, като дойде, да не му покажеш гола поляна, а подготвени територии. Нови предприятия няма как да се построят докато държавата не направи път, ток, газ, осветление, пречиствателна станция, не осигури извозването на отпадъци и т.н.“, каза Станков. Той заяви, че именно по такава зона се работи усилено на изхода от Бургас към Созопол. „Бургас е готов да посреща високотехнологични предприятия. Тази Индустриална зона от 600 дка там е включена като част Плана за възстановяване, предвидени са средства за пълното изграждане на инфраструктура. Сега е моментът Бургас да изскочи с едни гърди пред другите не само български, но и европейски градове, подготвяйки Индустриалната зона и нейната инфраструктурата. Това е бъдещето.“, смята той.

Според него липсата на млади хора, които да специализират технически специалности, води до проблем с привличаме повече компании на наша територия.

„Целта е докараме колкото се може повече университети в Бургас, да може младите хора да си останат тук, да привличаме и други. От септември 2022 година Бургас ще има още един университет – факултет на Минно-геоложкия университет, за който вече са уточнени специалностите. Проведохме по темата среща с бизнеса, който си каза от какво има нужда“, добави Станков.