В най-лошия случай няма да достигат 50 машини за вота, остава проблемът за осигуряване на втора в най-многолюдните секции. Това стана ясно от думите на говорителя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов в ефира на NovaNews.

Той разкри, че ще има извадково броене на отрязъците от хартиените бюлетини, за да се види дали има нарушения при машинното гласуване. Преговорите с новата фирма продължавали по друга процедура, обществената поръчка с пряко договаряне е спряна.

"Логистиката и софтуерното обслужване на 9600 машини, закупени през февруари, са предмет на нова процедура, чиито преговори са започнали днес", допълни Томов.

По думите му 4,350 млн. лева е максималната цена по договора със „Сиела Норма“, те са за софтуерна подготовка за два вида избори – парламентарни и местни. Също и за логистиката в страната и извън нея.

"ЦИК и „Смартматик“ преговарят за допълнителните 1500 машини, „Сиела Норма“ няма да бъде посредник. Доставчикът ще бъде директно „Смартматик“. Ще бъде подготвен екип програмисти, който да поддържа софтуера на машините, това ще се случи най-рано за президентските избори", обясни Томов.