Френската прокуратура поиска 18 месеца затвор за мъжа, който удари шамар на френския президент Еманюел Макрон тази седмица, след като той се яви в съда в южния град Валанс, предаде "Франс прес".

Прокурор нарече шамара на 28-годишния Дамиен Тарел "абсолютно неприемлив" и "акт на умишлено насилие".

Тарел, който е в ареста от инцидента във вторник, го грози максимална присъда 3 години затвор и глоба от 45 000 евро, след като е обвинен в нападение срещу държавен служител.


28-годишният свидетелства пред съда, че нападението му било импулсивно и непланирано и било предизвикано от гняв от "упадъка" на Франция.

Тарел призна, че е ударил президента с "доста насилствен" шамар. "Когато видях неговия приятелски, лъжлив поглед, почувствах отвращение и реагирах бурно", уточни той пред съда и допълни: "Това беше импулсивна реакция... Самият аз бях изненадан от насилието."

Въпреки че Тарел каза, че той и приятелите му са обмисляли да донесат яйце или торта, за да ги хвърлят по президента, той уточни, че са се отказали от идеята - и настоя, че шамарът не бил преднамерен.

"Смятам, че Еманюел Макрон представлява упадъка на страната ни", настоя той, без да обясни какво има предвид.

Тарел заяви пред съда, че е подкрепил икономическите протести на жълтите жилетки, които разтърсиха президентството на Макрон през 2019 г. Той е казал пред разследващите, че имал десни или ултрадесни политически убеждения, без да е член на партия или група според прокуратурата.

Макрон не пожела да коментира съдебния процес, но настоя, че "нищо не оправдава насилието в демократично общество, никога".