Президентът Румен Радев обяви, че се е срещал с министъра на енергетиката, за да решат проблема с ТЕЦ "Марица Изток 2". Това той съобщи на среща със синдикатите в Президентството. Той ще предложи краткосрочно решение, така че ТЕЦ "Марица Изток 2" да продължи да работи и след 1 юли, там цената е на базата на социалната поносимост, уточни президентът.

Министерство на енергетиката работи усилено за намирането на това решение. За това работи и служебното правителство - да се търси устойчиво необратимо решение и за в бъдеще. Трябва да се осигурят работни места, каза Радев.

Комплексът "Марица Изток" е важна част за нашата национална сигурност, тъй като гарантира стабилност и автономност на нашата енергийна система, добави държавният глава.

Радев е поискал отчети за дружество в тежко финансово положение - 340 млн. лв. разходи миналата година, а общо над милиард лева. Разходите за външни услуги от 28 млн. лв. през 2016 г. стигат до 43 млн. лв. през 2020 г. Трябва да се оптимизират договорите за външни услуги, дружеството е в тежко финансово състояние. На негова издръжка са и скъпи футболни клубове, и трябва да се търси бързо национално решение, поясни Румен Радев.

Хиляди човешки съдби трябва да са в нашия фокус и трябва да се вземе пример от другите държави как се прави енергийна трансформация, категоричен е държавният глава.

Президентът анализира решенията на Съвета за Европа за енергийната сигурност, когато бившият премиер е приел пакета за климата, където амбициите на ЕС са за намаляване на емисиите от парникови газове от до минус 40 да станат до минус 55% - без обаче ясни мерки за подкрепа за България, защото ние сме най засегната страната. Това се случва декември 2020 година.

Самият Радев посочи, че когато е бил на 25 май на заседанието на Съвета на Европа, където климатът беше част от дневния ред, е отбелязал, че нашите възможности за маневриране са силно ограничени и се е стигнало до отлагане не за дълго на 5-та точка от исканията на ЕС. Не можем обаче до безкрай да блокираме и няма значение кой ще е след мен на тези срещи, категоричен е президентът, който иска спешно решение и спиране на замитане на проблемите с "Марици-те".

От своя страна Пламен Димитров, председател на КНСБ коментира, че за месец-два няма да успеят да се вземат решение. Той смята, че натискът от ЕК няма да спре и в тази връзка се формулират конкретни предложения към консултантите на Световната банка и към всички екипи на властта. Очевидно обаче няма с какво да се похвалим, след по-малко от 4 седмици ТЕЦ "Марица Изток 2" е заплашен да спре - "подобна беше картинката и миналата година", обясни Димитров.

Централата работи на по-малко от половин блок - 120 мегавата месечно, веднага се задава въпросът какво се случва с целия комплекс, работата е несвършена за години назад, затова не може да се обвинява служебното правителство, каза той.

Синдикатите са започнали подготвителни действия в тази насока. Специален институт в Тракийския университет работи за устойчив енергиен преход, за да се намерят решенията и конкретни стъпки за комплекс "Марица".

Три години искаме 5-годишен план, а то няма и за 6 месеца, каза председателят на КНСБ. Той смята, че решенията на парламента за комплекс "Марица" не могат да се реализират.

Пламен Димитров акцентира обаче на борбата с безработицата в комплекса, която трябва да се предвиди. Ако ТЕЦ "Марица Изток 2" падне на 15%, значи един рудник да си отиде, обясни Димитров.

Няма визия и решителност какво да се прави, добави Румен Радев. Ще става още по-сложно, защото при по-развитите държави пресата ще става по-голяма, защото искат мерките да бъдат необвързани с БВП и да се вкарат в климатичната неутралност сградния фонд и транспортът, което за транзитна държава като България не е добре, поясни той.

Държавният глава изрази надежда в Плана за развитие и устойчивост да се гарантира енергетиката до определено ниво. Има бързи решения, но отиваме до външни доставчици и внос на суровини, затова трябва да се търси фин баланс между технологии, социални аспекти и автономност", смята Румен Радев.