Големият въпрос за предстоящите избори е използването на машините за гласуване, защото те ще бъдат задължителни и това ще е голяма промяна, каза на онлайн пресконференция днес Тана де Зулуета, ръководител на Мисията за наблюдение на избори към Службата за демократични институции и права на човека /СДИПЧ/ на ОССЕ, предава БТА.

Тя подчерта, че това интересува българското общество и по тази причина ще наблюдаваме това с особено внимание.

Тана де Зулуета информира, че на 14 юни у нас ще пристигнат и дългосрочни наблюдатели, които ще бъдат изпратени в екипи по двама в Пловдив, Русе, Варна, Бургас и Монтана, както и в София.
От мисията са помолили и за допълнителни краткосрочни наблюдатели, които да се присъединят в самия изборен ден, за да помогнат в процеса на наблюдение.

Имаме богат опит с избори в България, обясни Тана де Зулуета. Тя посочи, че тази мисия, както и предишните, ще покаже дали изборите ще бъдат проведени според законите на България и международните правила. Законодателството в България е променено и ще наблюдаваме дали тази промяна се спазва, уточни тя. Мисията ще работи според утвърдената си методология. Наблюдавали сме повече от 3370 избора в 57 държави, припомни ръководителят на мисията. Тя отбеляза, че не се наблюдава само изборният ден, а и процесът преди и след него. Ще бъде направен и междинен доклад. Желание да се присъединят за наблюдение са декларирали и представители на ПА на ОССЕ, както и на ПА на Съвета на Европа.