ГЕРБ регистрират пълните си листи в Районните избирателни комисии в цялата страна. В тях няма драстични разлики при водачите в листите за предсрочния вот от тези за редовните избори през април.

Почти навсякъде има лица от младежката организация на ГЕРБ. Още преди дни Борисов заяви, че младежите са гръбнакът на партията и ще намерят места в листите, като целта е кадрова промяна.

"Листите са младост и опит", така ги определи в понеделник зам.-шефът на ГЕРБ Даниел Митов.

Лидерът на партията Бойко Борисов е водач в 25 МИР в София и в Пловдив град. Заместниците му в партията Томислав Дончев и Даниел Митов пък са водачи съответно в Габрово и в 24 МИР, а лидерът на СДС Румен Христов в 23 МИР. Христов поясни, че ще са първа политическа сила. Ако се повтори вариантът след 4 април, щели да бъдат критична и конструктивна опозиция. Най-младият кандидат за депутат е на 21 години - студент по медицина.

Бившият МВР-министър Младен Маринов оглавява тази в София област, като след него е бившият министър на туризма Николина Ангелкова. Дани Каназирева пък отново поема отговорността да бъде водач от гражданската квота в област Пловдив, следвана от Младен Шишков.

В Пазарджик, където води Екатерина Захариева, ГЕРБ се явява отново с пълна листа от 18 кандидати. Частично обновена е спрямо предния път с 6 нови лица. В нея са намерили място доказани експерти в разнообразни области и лица ползващи се с голямо обществено одобрение. Осем жени и десетима мъже, сред които двама лекари, шестима юристи, икономисти, инженери и педагози ще бъдат кандидати за народни представители.

В листата в Добрич сред кандидатите са четири нови лица, част от които са от младежката организация на партията. Водач отново е областният координатор на ГЕРБ Деница Сачева, втори е бившият зам.- областен управител на Добрич Красимир Николов. Сачева обясни, че целта за вота на 11 юни на ГЕРБ-СДС е отново заемането на първото място. В предизборната си кампания кандидатите няма да компрометират своите опоненти, а ще разчитат на нови идеи, които да отговорят на желанията на младите хора.

Както и на предходния вот, водач в Силистра е Тодор Тодоров, който е областен координатор на ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия. Втори е Ивелин Статев, трети - д-р Тошко Цаков (хирург), четвърти - Красимир Димитров (финансист), пета в листата е Нефие Раим (училищен директор), шести - Йордан Йорданов (икономист), седма в листата е Еда Самиева (икономист), осми е Иван Павлов (предприемач).

Дилян Добрев отново повежда битката в Хасково, който поясни, че целта е да спечелят три мандата от Хасковски регион. Втори е д-р Георги Станков, а третото място е запазено за квотата на СДС - за икономиста Стефан Димитров. Листата е от 16 кандидати, а в нея 6-ма са представители на младежката структура.

Водач в Видин отново е Росица Кирова от гражданската квота. Две са новите лица в листата – мениджърът Мартин Иванов, който е от квотата на СДС, и спортистката, треньор по волейбол и преподавател Кристина Георгиева - гражданска квота. Областният координатор на ГЕРБ във Видин Александър Матеев отново е втори в листата. Кирова пък подчерта, че приоритети в програмата си остават завършване изграждането на магистралния път Видин-Ботевград и проектът за тунел под Петрохан.

Бившия земеделски министър Десислава Танева очаквано отново води листата в Сливен. Втора е бившата депутака Мария Белова, а трета е д-р Наталия Канева – началник на отделението по ендокринология в МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен.

Водач на листата в Благоевград е отново е Росен Желязков. Втори в листата е досегашният областен управител Бисер Михайлов. Областният координатор на ГЕРБ в града Андрей Новаков поясни, че средна възраст на кандидатите е под 40 години, като в листата са включени и млади хора, освен досегашните народни представители Георги Динев, Александър Мацурев, д-р Тончев и Стефан Апостолов.

Междувременно Десислава Атанасова отново води листата в Разград. В Плевен отново водач е д-р Григор Горчев, следван от Таня Митрашкова, която е втора, а третият - Александър Николов.

Водач в Перник е Кирил Ананиев. По думите му коалиция ГЕРБ-СДС ще предложи анекс към програмата си за управление, в който са застъпени теми от изключителна важност за младите хора.