Средно около минута отнема машинното гласуване, показват първоначалните данни за един от трите експеримента на Централната избирателна комисия (ЦИК), проведен в столичния район „Триадица“, предаде репортер на БГНЕС.

„Протече доста сходно с предишните експерименти. Сбъднаха се очакванията ни, че ще успеят да гласуват близо 100 души за тези 3 часа, в които го проведохме. Не бих могъл коментирам резултатите от него, защото те тепърва трябва да бъдат обработени. Очаквах все пак, че ще се окаже, че в големия град времето, необходимо на хората да гласуват на машина, ще бъде по-малко от това в предишните тестове извън София. Това ще мога да потвърдя най-рано утре, когато разгледаме данните“, коментира пред БГНЕС Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

В продължение на 3 часа – от 10.00 до 13.00 часа днес, той наблюдава експеримента в 22-ро училище в район „Триадица“. Такива се проведоха още в „Люлин“ и „Подуяне“, а няколко дни по-рано подобни гласувания имаше и в Доброславци и Сливница.

„Различно е времето на хората, които гласуваха експериментално. Средното време е около 1 минута. Може да се окаже дори, че е по-малко за днешния експеримент“, уточни Томов и обясни: „Хората, които имат опит с електронни устройства или са гласували машинно на предишните избори, се справят по-бързо. Човек, който познава начина на гласуване с машина се справя за около 30-40 секунди“.

Тук се има предвид само времето, което избирателят прекарва на самата машина – от връчването на смарт картата до нейното връщане. Отделно има технологично време, в което избирателят се регистрира в секцията.

„Не можем да възпроизведем това съвсем автентично при тези тестове, затова основно следим машинното време“, коментира още Цветозар Томов.

Той признава обаче, че около 10 на 100 от хората се затрудняват при работата с техническите устройства. В някои случаи се налага те да бъдат подпомагани.

„Явно е, че ще има и такива случаи в изборния ден. Тогава комисиите не могат да наблюдават вота на избирате, трябва да инструктират дистанционно. Трябва да мислим за това по какъв начин и какви инструкции са допустими в такъв случай. Те трябва да са дадени така, че да не се нарушава тайната на вота“, посочи още говорителят на ЦИК.