Нова подстанция край Каблешково ще дава енергийна сигурност на Поморие, Ахелой, Несебър, Слънчев бряг, Равда. Вече започнаха 72-часовите й проби, като след това ще влезе в експлоатация, съобщи доскоршният зам. министър на енергетиката Жечо Станков, който беше на място.

„Така курортите ще могат спокойно да посрещат своите гости. Подстанцията ще даде шанс на региона да се изграждат още туристически обекти. В нея две машини по 50 мегавата, задачата им е да гарантират сигурността, ако случайно има авария втората машина ще поеме товара от другата. Двойно се гарантира сигурността. Всичко е дигитализирано и се управлява от централния диспечерски център. Целта е да бъде избегната човешката грешка и директно да се управлява цялата система с отдалечен достъп. Машините са готови, след като преминат 72 часови пои официално ще влезе в експлоатация.“, каза Жечо Станков.

Той е поел ангажимент към Поморие и Ахелой до края на годината да бъде изградена подстанция в близост до Поморие, която ще даде възможност на общината да се развива и да се гарантира самостоятелността в енергийната сигурност. „До края на годината ще започне работа по нея.“, каза Станков.

Допълнителните мощности са в полза на всеки, който иска да си разшири обекта или да направи нова инвестиция, да не се притеснява, че има ограничение. „Всичко е модерно, дигитално, управлява се с най-добрите софтуери от разстояние. Продължаваме да изпълняваме всички свои обещания и да изграждаме най-модерните неща в Бургаска област с една цел – да покриваме всички най-високи критерии на хората, които инвестират туризма и които зависят от туристическия бранш. Бургаска област трябва да бъде едни гърди напред, когато се отпусне хватката на коронакризата.“, подчерта Станков.