Прокуратурата протестира издаденото разрешение от 27.12 .2017 г. на РИОСВ Бургас, с което се дава разрешение за изграждането на „подпорната стена” и ваканционен комплекс „Алепу Вилидж” без да е необходимо провеждането на ОВОС, предаде кореспондентът на БГНЕС от черноморския град.

Вместо това е извършена по-леката процедура за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие. По този начин инвеститорите са избегнали задължителното обществено обсъждане.

„Процедурата по ОВОС изисква задължително обществено обсъждане. Ако беше проведено такова, този скандален строеж щеше да бъде спрян на много по-ранен етап”, коментира общинският съветник от „Да, България” Димитър Найденов, който пръв подаде сигнал до прокуратурата.

Прокурор Андрей Чевеняков обяви, че решението е издадено от некомпетентен орган, тъй като е подписано от заместник-директор на РИОСВ Бургас. „За крайбрежен и свлачищен район трябва извършване на ОВОС, а такава процедура не е извършена”, коментира прокурорът

Според защитата на новия инвеститор на Алепу такава оценка не е задължителна, тъй като строежът е на 30 метра от морето, а не на брега.

Делото беше отложено за 12 юли за събиране на нови доказателства.