Евродепутатите ни искат прозрачност, нека партньорите ни да са запознати с позицията ни и ситуацията в страната. Това каза бившият вицепремиер Томислав Дончев в ефира на bTV по повод писмото, което изпратиха депутатите от ГЕЛБ/СДС до еврокомисарите.

"Някога от моята уста да сте чували, че корупцията не е проблем? За България тя е особено голям проблем", допълни той.

"Две седмици са недостатъчни, за да се даде задълбочена оценка, но това което е видно - има силен импулс, свързан с реваншизъм. Не бих оспорил това един вицепремиер или министър да избира хората, с които да работи. Тези рокади обаче, с такъв замах, са малко повече за правителство, което идва след това да управлява 4 години", каза той.

"Едно новоназначено ръководство трябва да има няколко месеца, за да се ориентира и да започне да ръководи. Ще се влоши качеството на работа на тези институции.

Чуваме от ефира да се сипят многозначителни заплаха, упреци, недоказани естествено, с цел политическа злоупотреба. Фактически имаме служебно правителство назначено от президента Румен Радев, който в момента е едновластен господар на институциите. Това не е нарушение на Конституцията, но би било редно всички да са малко по-внимателни. Това е приятелски съвет", обясни Дончев.

"Аз не съм видял за съществуването на доказателства за подслушване. Прилича ми на претопляне на стари манджи. Този жанр е с поне 20-годишна давност. Историята се повтаря като фарс.

Подслушването е процедура, уредена от законодателството, по отношение на лица, за които има нужда. Това е навлизане в личните права на някого. Ако има основание за подслушване, това е част от работата на службите. При всички останали е нарушение на личните им права", допълни бившият вицепремиер.

"Нека вкарам няколко нюанса - спекулира се, че това са парите на данъкоплатците. Факт е, че има концентрация на кредитите, които не са на малки и средни предприятия. Това не е нещо ново, не твърдя, че е нещо добро. Нека всичко бъде проверено. На мен ми се е случвало да кандидатствам в ББР и няколко седмици отнема само формулирането на документацията", каза той.

Според него идващите избори ще бъдат предизвикателство, защото логистиката е трудна.

"Ще бъде улеснено само от една страна - че сме в по-лека епидемична обстановка. Никой няма интерес от изборен хаос", категоричен е той.