До 2-3 дни вече официално с ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ ще могат да се ваксинират и деца над 12-годишна възраст. Това каза в „Тази събота“ по bTV директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Вчера излезе решението на комисията към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и е предложено деца, които са над 12-годишна възраст, да могат да бъдат ваксинирани с „Пфайзер“ в момента, в който се смени кратката характеристика на продукта, което ще стане до няколко дни“, посочи професорът.

По думите му защитният ефект на ваксината ще е по-силен при децата, тъй като те поначало имат по-добра имунна система.

Според него обаче все още недостатъчно българи са се ваксинирали. Кантарджиев призова хората да си слагат ваксина и обясни, че сме в деликатен момент: „Моето послание към разбраните хора е да се ваксинират. Единственото, което ме притеснява е, че няма и 20 000 ваксинирани, а трябва да са 40 000 – 50 000 ваксинирани на ден“, коментира професорът.

Проф. Кантарджиев отправи апел към личните лекари да убеждават възрастните хора да се ваксинират.

Служебният кабинет ще направи проверка на работата на Националния оперативен щаб за последната година и половина, стана ясно през последните дни.

Кантарджиев е категоричен, че не се притеснява от това: „По-образованата част от народа вижда какво щеше да стане с нашата здравна система, ако миналата година април месец имахме по 5000 души болни на ден. Щеше да колабира и народът щеше да си каже: „Абе, тия защо ги оставихме 20 години да си правят каквото си искат с нашето здраве – търговски дружества и какви не други неща“. Разговорът щеше да е много по-интересен и за жалост щеше да е за сметка на няколко десетки хиляди умрели“.