Две са партиите, които още в първия възможен ден (20 май) са подали необходимите документи в Централната избирателна комисия за регистрация за вота на 11 юли. Това са "Репубиканци за България" на Цветан Цветанов и Земеделски народен съюз.

Поне 1000 допълнителни машини ще трябва да бъдат закупени за предстоящите предсрочни избори на 11 юли. Това казаха от Централната избирателна комисия.

В поне 700 секции да има повече от една машина, две или три, защото там са гласували повече от 450 избиратели. Според последната избирателна активност извън страната ще са необходими малко над 240 устройства, са преценили за момента членовете на комисията. "Общият брой е около 1000 допълнително осигурени. Възможно е да бъдат малко повече или малко по-малко", каза говорителката на ЦИК Росица Матева.

Все още не е ясно как ще се извърши логистиката на устройствата до чужбина, но навярно това ще се случи с дипломатическа поща, както се доставят всички изборни кинижа, допусна Матева.

От комисията са поискали доставчикът на машини да им предостави 3 устройства, с които да направят експеримент и да преценят колко избиратели могат да гласуват в рамите на един работен ден на едно устройство. Месец на разположение ще имат сънародниците ни в чужбина, за да подават заявления за разкриване на секции извън страната. Съвсем скоро платформата за подаване на заявления ще бъде отворена, обяви другият говорител на комисията Цветозар Томов.

"Дайте ни доверие в аванс, че ще успеем да се справим с гласуването с машини в чужбина. Доказателства затова не можем да представим, защото сега започваме втора седмица от работата на ЦИК. За доверие се дават 100 дни, но ние нямаме толкова. Дайте ни 10 дни и някакво спокойствие, за да свършим работата си", обърна се той към медиите и избирателите.

За експерта помощ по машинния вот молят от ЦИК. Комисията е изпратила писмо с молба за среща с Министерския съвет, Държавна агенция "Електронно управление", Министерство на транспорта, ДАНС и агенцията по метрология. "Молбата е за среща и с министър на вътрешните работи, защото смятаме, че произвеждането на избори е ангажирана държавата, а не само един държавен орган. Без взаимодействие с останалите институции няма как да се случи. Ако утре не е тази среща, то надеждите са тя да е в следващия понеделник. Надяват се на експертна помощ за машинното гласуване, защото никой от комисията не разполага с експертиза за машинното гласуване", каза председателката на комисията Камелия Нейкова.

Не е сигурно все още дали доставчикът на новите машини ще е "Сиела Норма", фирмата, която до сега доставя машините за вота. Говорителят на комисията Цветозар Томов поиска доверие в аванс, че предсрочните избори ще се случат без нарушения.

"За мен тези избори ще са голямо предизвикателство. Машинното гласуване за първи път ще се проведе в толкова голям мащаб – в секции с повече от 300 избиратели гласуването ще е само машинно", заяви още тя на първия брифинг на новата Централна избирателна комисия.

Централната избирателна комисия ежеседмично ще организира брифинги, на които ще бъде предоставяна текуща информация за организацията, подготовката и произвеждането на изборите за народни представители за Народно събрание, насрочени за 11 юли.