Европейската комисия (ЕК) одобри договора с BioNTech-Pfizer за доставка на 1,8 милиарда дози ваксини. Това съобщи ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Имам удоволствието да съобщя, че Европейската комисия току-що одобри договора с BioNTech-Pfizer за гарантирана доставка на 900 милиона дози ваксини и още 900 милиона дози в резерв за 2021-2023 г.“, написа тя в Туитър.

Френският представител в комисията на ЕС умишлено забави процеса на договаряне. Претекстът - повтарящи се проблеми, технически въпроси и искания за разяснения. Според дипломатически източник на вестника в ЕС, Париж изглежда се стреми да премести производствените мощности във Франция, за да произведе лекарство, разработено от консорциума BioNTech-Pfizer. В същото време на територията на самата Франция, както напомня изданието, няма фабрики, произвеждащи сертифицирани ваксини на базата на иРНК.

На 6 май ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейският съюз е близо до подписването на нов договор с американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech за доставка на 1,8 милиарда дози ваксини на общността до 2023 г. Според нея ЕС "ваксинира 30 европейци всяка секунда". Според официалната стратегия за ваксинация, одобрена от ЕК, Европейският съюз трябва да завърши имунизацията на 70% от възрастното население до края на септември.