В математиката на социолозите се оказа, че има леко разминаване. Прогнозите относно подредбата на партиите излязоха неточни.

"Объркахме кой ще е втори и кой ще е трети. Политическа криза към онзи момент нямаше, но го прогнозирахме за след изборите, и то се случи.


Икономическа криза няма в момента, но може да се стигне до икономически проблем, ако следващият парламент не излъчи правителство", заяви социологът Юлий Павлов в предаването "Денят ON AIR".

На следващите избори, очертаващи се за 11 юли, социологът вижда леко разместване и много неизвестни.

"ГЕРБ може да загубят малко, но може и да се увеличи процентът им. Най-трудна е прогнозата за "Има такъв народ". Те малко несериозно се отнесоха и не мога да предвидя какъв ще е резултатът им.

Според някои колеги БСП са стигнали дъното - около 500 хил. гласа. "Демократична България" - поведението им в този парламент изпъква със своята умереност и понеже техните избиратели са такива, смятам, че ще покачат.

Националистите все пак не са толкова глупави и едва ли ще настъпят същата мотика, така че ще има една националистическа група, и това ще направи още по-трудно съставянето на кабинет. "Изправи се! Мутри вън" са под въпрос.

Партията на Божков - това е нещо, което никой не хвана, че те са около 1%. Но след като могат за 1 седмица да съберат 3%....

На тези избори можем да видим как "не можеш да заглушиш милионите". ДПС се представиха според очакванията - не толкова заради тавана на секциите, колкото заради подобряването на пандемичната ситуация в Турция", обясни социологът.

Крие ли рискове машинното гласуване?

"Не бих казал, че има риск за изборния резултат. Ако някой иска да фалшифицира, ще купи един инженер, Но не вярвам, че ще има толкова фалшификации.

Но не можеш да правиш тази драстична промяна, когато няма подготовка, Така не се прави", категоричен е Павлов относно машинното гласуване

ЦИК

"Новата ЦИК - не виждам причина да не се справи. Нейкова е много добър специалист, умерен човек е", допълни той.

Според Павлов кабинет след 11 юли най-вероятно ще има, тъй като той смята, че здравият разум ще надделее.