Извънредните консултации за избор на председател на Централната избирателна комисия преминават при разгорещен дебат при президента.

„Не може служебно правителство без ЦИК. Няма да хвърляме страната в хаос - да започнем избори без ЦИК или да започнем със старата и по някое време да се сменят. Не може да правим избори така, затова моля за конструктивен диалог”, заяви президентът Румен Радев. Малко по-рано той каза, че Бойко Борисов е абдикирал от отговорност, оттегляйки единствения кандидат за председател на ЦИК – Красимир Ципов.

15 минути преди края на консултациите и преди старта на парламентарния контрол, Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън” каза, че подходяща за председател е бившият говорител на комисията Камелия Нейкова. Тази кандидатура излъчиха официално от "Има такъв народ". БСП и ДПС също приеха идеята.

"В тази ситуация жребий няма да има. Съставът е ясен. Г-жа Камелия Нейкова, чийто опит и експертиза са ясни, ще бъде председател. Въпреки политическите нападки, искам да Ви благодаря за отговорностт да бъде излъчена ЦИК в срок", каза президентът Румен Радев. Той се обърна към Тошко Иванов с надеждата, че утре няма да свалят подкрепата си от Камелия Нейкова.

Зам.-председателското място в комисията остава за ГЕРБ и ще бъде заето от Димитър Димитров.