В политическа криза сме. В последните месеци наблюдавам странен симптом - никой не иска да управлява и да поеме отговорност. Управлението не е само да подписваш документи с хубава химикалка - то е да вземаш тежки решения между различни интереси. Между българските политиците се е настанил ракурс, че е най-удобно да си критик - да, това е част от политическия живот, но финалът винаги е да носиш отговорност. В противен случай превръщаме политиката в едно надприказване.

Това заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев пред Bulgaria ON AIR. Що се отнася до Планът за възстановяване и устойчивост, той коментира:

"Започна да се разработва при първия анонс, че ще има пакет от инструменти на Европейския съюз - Next Generation EU. По него беше работено последните 8 месеца, това са екипи от всички министерства, институции, Националното сдружение на общините, Българска академия на науките, редица университети - 240 души бяха ангажирани в разработването на Плана. Направихме всички усилия, да бъдат направени обществени консултации, защото няма гаранция, че хората в държавната администрация владеят цялата истина и знаят всяка сфера в най-малки детайли", каза Дончев.

Той добави, че са направени над 30 секторни дискусии - като резултат има 3 версии на документа - тази, по която са работили, е последната. Изрази съжаление, че по него не е имало политическа дискусия.

"Малко бяха политиците, които положиха усилие да прочетат няколкостотин страници. Не само Плана, предполага се да се прочетат и проектите към него. Няма никакви политически ходове от наша страна", категоричен бе вицепремиерът пред Bulgaria ON AIR.

"Поисках алтернативи - но не съм получил нито ред", допълни Дончев и уточни:

"Планът е инструмент, който ще помогне да извлечем ползи, преминавайки през няколко много важни трансформации. На първо място е дигиталната трансформация, на второ място са политиките по декарбонизация. Претенцията на Българската икономика е да бъде икономика на иновациите.

Вицепремиерът допълни, че правителството е решило да използва само грантовата част на плана - 12,5 млрд. Не са предвидени никакви заеми.