Кандидатът за депутат от ГЕРБ в Бургаски регион Жечо Станков, който е и досегашен министър на енергетиката, даде ясен отговор как Бургас може да бъде сред първите градове, които да се измъкнат икономически от COVID кризата. „Целият свят е в хватката на вируса и мерките срещу него. Всички градове по света са ограничени в развитието си, но Бургас не се предава. В момента, в който мерките отпаднат и се завърнем към нормалното ежедневие, голямото състезание за развитие ще продължи. Искаме да излезем едни гърди напред с новите ни индустриални зони. Не се предаваме!“, категоричен е той.

Според него в момента, в който светът излезе от пандемията, всички региони ще стартират на равни начала.

Кои ще успеят?

Само тези, които не са спирали да мислят и са инвестирали в бъдещето.“, посочи Станков. С тази цел той в сряда проведе в София и среща с министъра на икономиката Лъчезар Борисов. На нея станаха ясни основните цели в развитието на индустриалните зони в Бургас, които са изключително важни, както за привличането на нови инвестиции, така и за откриването на работни места.

Само за ден имаме няколко основни новини за Бургас. Първо – средства, отпуснати с решение на Министерски съвет, за инфраструктура, която ще даде шанс в района около университет “ Проф д-р Асен Златаров“ да се изградят нови улици и алеи. Те ще подпомогнат изграждането на нови бизнеси. Второ – разширяването на индустриалните зони със стартирането на трети етап, включващ нови 150 дка, които вече са на разположение на инвеститорите в Бургаски регион за бъдещи високотехнологични предприятия.“, обяви Станков.

Той припомни, че първият етап от индустриалните зони в Бургас е започнат през 2011 година, когато около 240 дка до езерото Вая, които от мочурище бяха превърнати в нова модерна зона с инфраструктура. Там вече има предприятия, създаващи работни места. Вторият етап се развива в момента и това е индустриалната зона, която се намира на изхода на Бургас в посока Созопол. „Там местим електропроводите, за да освободим територии и да направим терени за новите инвеститори. Това са 600 дка, които вече няма да бъдат пустееща земя. От Министерството на енергетиката ще насочваме както електричество и газ, така и средства по Плана за възстановяване и устойчивост, които са за справяне с последствията от COVID кризата, именно към индустриални зони за изграждане на инфраструктура и тяхното развитие. Около година и половина с министър Лъчезар Борисов и с вицепремиера Томислав Дончев работихме по нов Закон за индустриалните паркове, който ни поставя в една по-конкурентна среда и ни дава предимство пред другите държави – а именно: не просто да предлагаме терени на бъдещите инвеститори, а те да са с готова инфраструктура – пътища, осветление, вода, електричество, газ и всички услуги, от които една компания има нужда, за да инвестира в определена територия“, обясни Станков.

Сега предстои развитието на третия етап от изграждането на индустриалните зони в Бургас, който ще включва

нови 150 дка, намиращи се на мястото на разсадниците срещу магазин „Джъмбо“

на изхода на града, в посока София.

За тях ще направя всичко възможно Бургас да влезе във фонда за справедлив преход. Това е фонд на ЕК за икономическа трансформация, за да може нашата икономика и бизнесът да станат по-енергийно ефективни, по-ресурсно ефективни, да създават повече добавена стойност, с по-малко разходи. Именно оттам

имаме потенциал да насочим средства за транспортни връзки, енергийна обезпеченост, зелена енергия за бизнеса“,

добави Станков.

Той ще насочи усилията и си към бъдещето на летището в Равнец. „Това е огромна територия от над 2000 дка, която има всички дадености – вода, близост до газопроводи, до големи електропроводи, до ж.п. линия. Това е един от основните проекти, по които ще продължа да работя.“, посочи Станков.

Именно тези теми бяха обсъдени и днес на срещата със Станков с министър Лъчезар Борисов, на която присъства и изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ Антоанета Барес.

Сега говорим за изпълнение на решение на Министерски съвет, с което увеличаваме капитала на „Националната компания индустриални зони“, което ще бъде третият етап на развитие на „Индустриален и логистичен парк“- Бургас. Отпускаме 1 млн. 700 хил. лева на Община Бургас за нова улица, която ще бъде връзката с пътя за София в промишлена зона Север. Тя ще доведе до подобряване на инфраструктурата и инвестиционната среда и ще подпомогне трафика за Южното Черноморие.“, каза министър Борисов.

Министър Борисов заяви, че Министерството на икономиката е предвидило да има специален фонд за развитие на индустриални зони. „С оглед на новия Закон, който беше приет от Народното събрание, могат да бъдат насърчавани и регистрирани индустриални зони на над 300 дка. Една от фазите при вас е на над 600 дка и ще попадне в обхвата на мярката, която сме предвидили“, каза министър Борисов.

Поемам ангажимент, че Българска агенция за инвестиции ще промотира както Индустриален-логистичен прак-Бургас в неговите три фази и бъдещото инвестиционно насърчаване в областта, така и в привличането на инвеститори от модерен тип.“, добави Борисов.

Жечо Станков посочи по време на разговора, че

Бургас приветства инвеститори, които развиват своята дейност във високотехнологично чисто производство.

Той подчерта, че за него е особено важна позицията на гражданите на Бургас и региона. „От голямо значение е мнението на хората какво искат да се случи в Бургаски регион през следващите години. Имаме огромен набор от инструменти да постигнем това, от което всички имат нужда в Бургаски регион, за да бъдем първенци в голямата надпревара, която ще започне след COVID кризата. Трябва да мислим как да сме иновативни, да сме едни гърди напред преди всички останали“, категоричен е Станков, който е шести в листата на ГЕРБ в Бургаски регион за предстоящите парламентарни избори.