Австрия учениците ще се тестват за коронавируса веднъж седмично. На пресконференция министърът на образованието на Австрия Хайнц Фасман представи нова стратегия.

В следващите дни ще стане ясно кога ще започнат присъствените занятия в австрийските училища, но заедно с това ще се задейства и механизъм за сигурност.

Чрез тестове учениците ще бъдат проверявани дали са носители на кронавируса. Вече са купени 5 милиона бързи тестове, които ще са безплатни. Пробите се взимат от носа с тампон на клечка и резултатът се получава за няколко минути.

Ако някой откаже теста, няма да бъде принуждаван, подчерта министърът на образованието.

За децата до 14 години е необходимо писмено съгласие от родителите за извършване на изследването. Ако няма съгласие, децата няма да бъдат тествани.

Тестовете ще бъдат доставени на училищата на 18 януари, ден за тестване ще е всеки понеделник. Ако този модел се окаже успешен, тестове ще се правят и в четвъртък. На учениците в началното училище тестовете ще бъдат раздадени, за да бъдат правени от родителите им вкъщи.

При тест с отрицателен резултат не е нужно да се предприема нищо, при тест с положителен резултат е необходимо медицинските власти да бъдат уведомени незабавно, за да бъде направен и PCR-тест.

Редовно ще бъдат тестван и училищният персонал. Изяснена е и схемата, по която ще бъдат ваксинирани учителите, които желаят това.