Високопоставени дипломати от държави-членки на ЕС потвърдиха, че почти сигурно РСеверна Македония ще бъде блокирана от България за преговори за членство в ЕС.

Очакваше се на следващия Съвет на ЕС на 8 декември да бъде приета преговорната рамка, съобщи скопската агенция МИА, цитирана от БГНЕС.

На среща днес на постоянните представители на държавите-членки на ЕС бяха разгледани заключенията, които трябва да бъдат приети от външните министри идната седмица.

От заключенията е премахната възможността за включване на дата да провеждане на първите междуправителствени конференции с Албания и Северна Македония заради ветото на София спрямо Скопие.

Датите ще бъдат включени в самите преговорни рамки при тяхното гласуване, обясниха дипломатите. Това е резервен вариант и последна възможност да се постигне пробив по време на германскотто председателство на Съвета на ЕС.

Предвид ситуацията, няма големи надежди за междуправителствена конференция и начало на преговорите със Северна Македония тази година, цитира МИА мнението на западен дипломат.

На днешната среща България е повторила, че няма да даде зелена светлина на Северна Македония на следващия Съвет на министрите на 8 декември.

Що се отнася до Албания, ситуацията с нея остава неясна. Според някои от държавите-членки трябва да има „по-силно решение за Албания”, но не е ясно дали Тирана ще бъде одобрена за начало на преговорите тази година, твърдят дипломатическите източници.

Страните, които подкрепят разширяването на ЕС, смятат, че окончателните заключения трябва да бъдат по-конкретни, дори и да не включват дати.

Ясно е, че консултациите по темата продължават, а постоянните представители ще се срещнат отново в сряда.