Кметът на Поморие Иван Алексиев се изправи очи в очи с ирландския евродепутат Клеър Дейли, чието пристигане в морския град днес се превърна в истински екшън по коридорите на големия комплекс „Сънсет ризорт“. Представителката на Ирландия в ЕП дойде за среща с недоволни собственици на апартаменти в комплекса, които отказвали да плащат такса за подръжка и поради тази причина останали без ток. Според най-големия собственик на апартаменти Боян Бонев в комплекса 350 ирландци имат имоти, като от тях проблемни били не повече от 10-тина души, отказавщи да плащат таксата.

Припомняме обаче, интересът към посещението на Клеър Дейли в Поморие е най-вече заради това, че тя включи въпросния казус в резолюцията за България за върховенството на закона и посочи именно като негативен пример „Сънсет Ризорт“ в Поморие.

Намесването на Поморие в този документ буквално взриви страстите и накара кметът Иван Алексиев да реагира като поиска извинение.

Днес се състоя среща между двамата, която обаче беше предшествана с истинска гонка по коридори и криене по етажите. Клеър Дейли беше посрещната от десетки национални и местни медии, които тя очевидно не очакваше.

"Това е един частен спор. Не очаквах да се намесят толкова много медии", каза тя и тръгна по коридорите към залата, където трябваше да се проведе срещата между недоволните ирландци с представителите на мениджмънта на комплекса, на Община, ЕВН и редица други институции. За срещата беше поканен и специален медиатор, който се опитваше да привлече вниманието към себе си, за да бъде Дейли необезпокоявана. След като в залата влязоха представители на медиите, Дейли излезе и тръгна по коридорите, след което се качи в частен апартамент на осмия етаж. Там остана далеч след обявения начален час за срещата.

През това време кметът на Поморие Иван Алексиев пристигна в очакване да посрещне евродепутатът и да й зададе няколко важни въпроса, с които да изчисти името на Поморие и намесването на града в резолюцията. След намесата на медиатора, която обясни на Дейли, че кметът и медиите искат да й зададат няколко въпроса, след което да се проведе частната среща, евродепутатът слезе.
Ето и как протече разговорът между нея кметът на Поморие Иван Алексиев, който първо я приветства като добре дошла:

И. А.: Надявам се, макар и за малко да сте тук, да сте с добри впечатления от нашия град. Да попитам по какъв повод Вие сте в Поморие, след като идва политик от висок ранг, мисля, че е нормално градската упрва да бъде информирана, за да Ви посрещнем така, както е необходимо.

К.Д.: Това наистина е едно прекрасно място, но искам да подчертая, че аз съм тук като представител на граждани от моя избирателен район в Дъблин в един частен спор и като такъв бях поканена на една частна среща, за което не считам за нужно, че трябва да се обръща такова голямо внимание

И.А.:Това означа ли, че се използват политически методи да се решава частен спор в полза на частни лица?

К.Д.:Доколкото разбирам кметът е правил публични изявления срещу мен, повечето от които фалшиви и моите съветници ме посъвтеваха да не влизам в този спор.

Пробелмът е много отпреди аз да стана член на ЕП, тук съм да помогна за решаване на този проблем, при който мои съграждани остават без ток и вода в тези тежки времена с ковид кризата. Миналата година, когато бях избрана за евродепутат този въпрос беше повдигнат пред мен. Тази среща трябваше да се проведе през април и май, но поради кризата беше отложена.

И.А.:Г-жа Дейли казва, че е тук да защити частните интереси на свои съграждани. Само, че тя е имала запитване до Община Поморие и аз в качеството си на кмет съм й отговорил съвсем коректно , че това е частен спор и трябва да се реши по съдебен път. Аз като кмет, не съм обсъждал г-жа Дейли, а съм коментирал нейните думи и това, което тя вкарва в резолюцията за България, че в община Поморие в един комплекс не се спазва върховенството на закона, което не е вярно, така че първо г-жа Дейли да отговори има ли личен интерес в този комплекс, има ли собственост тя или неин близък.

К.Д.:Нямам никакъв личен интерес в България. При цялото ми уважение към Вас и към институцията, която представлявате, бих желала да приключим този разговор тук и да преминем към решаването на проблема, където ще участват всички заинтересовани страни.

И.А.:Да, но тя е политик от вискша класа и всеки политик има по-висок праг на търпимост...За да вкарате текста в резолюцията частен спор, уводмихте ли колегите си преди това, че решавате частен спор, като използвате политическите позиции, които имате.

К.Д.:Това е субективно мнение, с което не съм съгласна.

След този разговор тя тръгна отново към залата.

Кметът Алексиев я попита:

Вашите колеги знаят ли, че Вие използвате политическите си лостове за решаване на частен проблем? Поморие е засегнато от най-високата трибуна – Европалрамента....

Отговор не последва. В залата, където започнаха разговори, медии не бяха допуснати.