В почивни и в работни служителите на МВР ще получават само парични възнаграждения. Това решиха депутаите с приетите проемени в Закона за МВР. Това означава, че отпада допълнителният платен годишен отпуск до 12 дни при положен извънреден труд от служители.

До сега в закона бе записано, че в работни дни, ако полагат извънреден труд служители на МВР получават 12 дни платен отпуска, а ако полагат извънреден труд в почивни дни получават парично възнаграждение.

Вносителите посочват, че предвид специфичната дейност на министерството, служители на ненормиран работен ден регулярно полагат труд над установеното работно време в работни дни. Съгласно действащата към момента нормативна уредба, положеният труд в работни дни над установеното работно време, не представлява извънреден такъв, поради което той не се компенсира с възнаграждение.

Така компенсацията за извънреден труд ще остане само финансова, като тя ще представлява 50 на сто увеличение върху основното месечно възнаграждение, както е и в действащия в момента закон. До влизането в сила на Закона - 01. 01. 2021 г., служителите ще могат да ползват допълнителния годишен отпуск.

Депутатите приеха и по-големи парични възнаграждения при отличия за благодарност. При награждаване от министъра, зам.-министрите и главния секретар на МВР се планира размерът на наградата да е до 250 лв., вместо до 200 лв., както е в сегашния текст на закона. При награждаване от ръководителите на структури в МВР от вносителите искат увеличаване на максималния размер от до 120 лв. на до 170 лв.

Друга приета промяна е, че Главна дирекция „Гранична полиция” ще осигурява техническото обслужване и поддържането на постоянна летателна годност на въздухоплавателните средства, които се използват за осъществяване на граничен контрол.