Министър-председателят Бойко Борисов, министър Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев дават бринфинг за приемането на България в чакалнята за еврозоната. Новината, че България е приета дойде в разгара на протестите и контрапростестите в София.

„Приемането на България е исторически акт, който трябва да ни обединява. Знам, че това няма да стане днес , но съм убеден, че рано или късно ще се получи. Това дава на България тежест, на този етап във финансовата сфера, по-късно ще се усети и в други сфери”, каза управителят на БНБ Димитър Радев. Той изказа възхищението си от премиера Борисов.

„Следващата логична стъпка е присъединяването ни към еврото. Кръвоносната система на нашата икономика ще се свърже с едно от най-силните икономически формирования в света”, каза министър Горанов. Той благодари на екипа на Цетралната банка и на Министерството на финансите.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че на този ден би трябвало да са заедно с президента и хората отвън също да са заедно, за да отпразнуват момента.

„Вече няма страшно за българските банки, защото мощният ЕС стои зад тях. Няма как да се извършват финансови измами… В същото време не се радвам, криво ми е. На тази дата с нашия президент трябваше да сме заедно”, каза Борисов.

България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II или т.нар. чакалня на еврозоната и на банковия съюз. Европейската централна банка съобщи на сайта си, че е постигнато споразумение между страните от еврозоната и България. Банката определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро.

Предварителният етап за приемането на еврото като национална валута продължава три години. Това означава, че еврото може да замени лева през 2023-та.

Заедно с България, в чакалнята е приета и Хърватия. Предстоящото разширяване на еврозоната ще бъде първото от 2015 г. насам

Европейската комисия приветства решението за включването на българския лев и хърватската куна в механизма ERM II, както и решението на Съвета на гуверньорите на ЕЦБ за по-близко сътрудничество с двете страни, което бележи влизането им в банковия съюз.

"Решението представлява крайъгълен камък в усилията на България и Хърватия за присъединяване към еврозоната. Сега двете страни трябва да участват в механизма без сериозно напрежение и най-вече - без да девалвират основния курс на своята валута спрямо еврото по собствена инициатива, поне две години преди да могат да се присъединят към еврото. Комисията ще продължи да насърчава и подкрепя усилията на българските и хърватски власти да завършат процеса по присъединяване към еврозоната", се казва в съобщението.