Д-р Лидия Стефанова е кандидат за общински съветник от ГЕРБ в Бургас. На парламентарните избори през март т.г. тя привлече вниманието с изключително високия си резултат с над 1730 преференции. Завършила е Медицинския университет във Варна, където придобива специалност по „Обща медицина". В момента специализира кардиология в Медицинския университет в Плевен. Притежава и втора магистратура по „Здравен мениджмънт и управление на здравните грижи". Владее писмено и говоримо английски и руски език. От няколко години е административен директор – първо на специализирана кардиологична болница, а днес – на високотехнологичния болничен комплекс „Сърце и Мозък“ в Бургас. Участва активно в научноизследователски проекти на Българския Кардиологичен Институт. С придобития като общопрактикуващ лекар опит, тя добре познава проблемите на доболничната и болничната помощ, преминавайки през всички нива в системата на здравеопазването.

Приемствеността между опитните и младите специалисти днес е гарант за успеха утре – категорична е д-р Стефанова.

- Д-р Стефанова, какъв е Вашият личен мотив да се кандидатирате за общински съветник?

Мениджър съм на високотехнологичен болничен комплекс, оценен най-високо не само от пациентите в Бургас, но от хората в целия регион. Високите професионални стандарти и цялостният начин на работа, които съчетават много знания, уважение и грижа, са нашата работещата формула за успеха. Същите критерии могат да бъдат приложени, ако работя в екип с висока експертиза, какъвто е екипът на г-н Димитър Николов.

- Вие сте успешен лекар и административен директор на голяма болница в Бургас, а здравеопазването е особено чувствителна тема за хората. Какви ангажименти поемате пред бургазлии за следващите четири години?

Първи и основен ангажимент е да работя за повишаване качеството на здравната грижа, която бургазлии заслужават. Нужно е осигуряване на високоспециализирана доболнична и болнична помощ, привличане на нови инвестиции и проекти от страната и чужбина, както и изграждане на високотехнологични болнични комплекси. Важно е да създаваме нови работни места с отлични условия на труд и мотивиращо възнаграждение, за да задържим високообразованите млади хора в града и да гарантираме възможност за тяхната реализация. Приемствеността между опитните и младите специалисти днес е гарант за успеха утре! Трябва да поставим фокуса върху програми за здравна профилактика с цел превенция на хроничните заболявания и повишаване здравната култура на обществото. Ще работя за подобряване достъпа до медицинска грижа в малките и отдалечени населени места на принципа „лекарят при пациента“, както и за изграждане на нови медицински центрове в отдалечените райони. Проектът за телемедицина – специализирана помощ за възрастни и хора в неравностойно положение – заложен в програмата на г-н Николов, също е основен приоритет.

- Смятате ли, че има теми във Вашата област, които могат да обединят общинските съветници от всички политически сили?

Грижата за Вашия живот е наша грижа до живот“. Това е максимата, която всички лекари следваме – може да бъде приложена и в местния парламент. Каузата за съхранение на човешкия живот и подобряване на неговото качество би могла и трябва да обедини обществените избраници. Проекти като национална детска болница, нов корпус на белодробна болница, изграждане на студентски град и още ред други, които са заложени в програмата на г-н Николов за следващите 4 години, надхвърлят партийните пристрастия. Това е грижата, която дължим на нашите родители, деца и съграждани.

- Накрая сме на тази предизборна кампания. Какви проблеми Ви посочиха хората?

Хората, с които се срещнах в предизборната кампания до момента, споделят същите проблеми като нашите пациенти, с които говоря ежедневно вече много години. Техните болки и проблеми са и мои тревоги, които съм свикнала да решавам. Съществува все още т.нар. медицински туризъм – хората от региона да търсят специалисти в други градове или чужбина. За щастие, тази инерция отшумява и все повече хора разбират, че точно тук в Бургас ще получат медицинско решение от лекари с експертиза на световно ниво. Имаме немалко пациенти от Турция, Румъния и Англия, които идват в Бургас, за да получат медицинска помощ, при това на съвсем достъпни цени. Процесът за привличане на нови, доказани специалисти и хабилитирани лица набира все по-голяма скорост. Естествено е чувството за благоденствие и комфорт, когато живееш в град, в който се преплитат високи технологии и обучени специалисти. Това е и една от причините Бургас да печели няколко години подред приза за най-добър град за живеене в България.

- С какво първо ще се заемете в новия Общински съвет?

Осигуряването на достъпна медицинска грижа в малките и отдалечени населени места за мен има най-голям приоритет и с колегите сме начертали стъпки за изпълнението на тази първа задача. Другите общественозначими проекти изискват повече време и ще се осъществяват поетапно. Проведох една много позитивна кампания, в която се срещнах с много хора и съм с нагласата да изпълня всичко. Няма първостепенни и второстепенни проблеми – аз ще работя за разрешаването на всеки един от тях. Важно е всички да осъзнаят значимостта на местния вот и да заявят своята подкрепата както за избор на кмет, така и за общински съветник, който да ги представлява в общината.

Можете да подкрепите д-р Лидия Стефанова, като гласувате за ГЕРБ с №7 в интегралната бюлетина и отбележите преференция 110.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!