- Г-н Костадинов, Вие сте за първи път водач на листа в Бургас, какви са впечатленията Ви от хода на кампанията, какви са очакванията, които имат към Вас избирателите на ДПС?

- Да, за първи път съм водач на листата в Бургас, преди това съм бил в други региони. Имам богат политически опит, това са шестите парламентарни избори, в които ще участвам. Бил съм народен представител, което ми дава предимство да познавам проблемите на хората от цялата страна и очаквано да стигна до извода, че в Бургаска област те не са по-различни от тези в другите региони. В някои отношения хората тук са малко привилигировани в сравнение с жителите на други области. Проблемите са същите, но по-малко интензивни. Посрещането тук е страхотно, благодаря на всички, с които съм се видял. Стиснал съм над 1000 ръце. Хорат имат сериозни очаквания. Основният проблем е демографския. Най-голямата болка на хората е, че техните деца, или внуци са принудени от икономическото състояние в страната да работят като емигранти в чужбина. Това е въпросът, който най-често ми се поставя: Как децата да се върнат тук? Затова си поставяме като основна задача решаването на проблема с бедността. Имахме представяне на програмата от нашия икономически екип, в нея е посочено намаляване на административната тежест, задължаване на държавата и общините в кратки срокове, в зависимост от размера на инвестициите, да издават всички разрешения на едно гише, без да го рекетира и разхожда бизнеса. Да се забрани мълчаливият отказ, ако държавата не отговори в даден срок – да се счита, че тя е съгласна. Инвестициите и бизнесът ще повишат доходите. Отдавна не е големиятработодател, за да може нещата да се решават адимнистративно с доходите на хората. Мина времето, когато преди 30-40 години, се събираха едни хора на маса и решават, че от утре заплатите ще бъдат такива, а цената на хляба и сиренето – еди каква.

- В тази кампания доходите на хората, връщането на младите хора са част от програмите на всички политически сили и като че ли има дори наддаване. С какво ДПС ще се различава?

- Страхотно, значи ще имаме съгласие в парламента и ще решим въпроса. Ние не подхождаме ревниво по тази тема и не се борим за авторство, макар че първи я поставихме. Добре е, ако мислим сходно и се водят разговори по нея. Проблемът, който се случи през последните години в Бъгария е, че няма ясна национална визия. Тя се постига, когато се седне на масата и всеки изведе конкретни неща от собствените си политиически послания, по които може да има общо съгласие от всички. Постигнем ли съгасие за това кои са приоритетите и как да ги реализираме, тогава държавата ще започне да се развива ускорено. Нека всеки си запази своята идентичност, но трябва да бъдем обединени по няколко важни въпроса. След 96-та година, след тежката криза на Жан Виденов, ние влязохме в един 12-годишен период на национално съгласие по важните за страната въпроси, в каква посока се движим, къде отиваме. Реализирахме го, но като че ли загубихме посоката. Не можахме да го капитализираме, да разберем, че само това да си член на ЕС и НАТО не ни решава проблемите и че това е средство, инструмент с който да повишим доходите на хората. Затова сме най-бедната страна в ЕС. Нямаме национална визия накъде ще се развиваме – към промишленост ли, селско стопанство ли, туризъм ли – какъв вид туризъм и кога ще престанем да бъдем най-евтината спалня за туристи в Европа. Ние имаме конкретни предложения по всички тези въпроси и след като останалите „системни“ партии имат подобни виждания – да седнем, да намерим най-доброто решение. Ние не казваме, че нашите предложения са единствено верните, но е важното, че проблемът е поставен. Друг основен въпрос е дезинтеграцията на нацията. Една нация, за да устои, трябва да бъде обединена около някаква национална кауза. Езикът на омразата трябва да бъде изхвърлен от политическото говорене, да не се оглеждаме в различния и да търсим в него причина за икономическото състояние. Събрани в едно бедност и омраза – се ражда чудовище. Виждали сме го в много моменти от историята. Да ни опази Господ да не се случи тук това.

- Как виждате мястото на ДПС след изборите, всички прогнози сочат, че именно тогава ще бъде наистина трудно, защото няма да може лесно да се състави бъдещо управление?

- Надявам се да се постигне мнозинство, което да не бъде просто аритметично, не сбор от брой гласове, които помежду си да нямат нищо общо и говорят на различни езици, а да намерим общи виждания за развитието на страната, за икономиката. Това трябва да бъде на принципна, идейна основа, между съвместими партии като програми. И при двата кабинета на Борисов, макар той да имаше необходимата подкрепа, мнозинствата бяха направени на аритметичен принип и това беше една от причините той да не изкара пълни мандата. Защото той трябваше да носи отговорност в тежки моменти, а неговите партньори ги нямаше в залата. Партньорство се прави, когато е ясна посоката – как ще развиваме здравеопазването, как ще демонополизираме Здравната каса, как ще облекчим инвеститорите, как ще направим фонд от държавния бюджет за директни инвестиции за подобряване на жизненаната среда и инфраструктурата, какво образование ще имаме, как ще променим ВУЗ-овете, за да раждат не безработни с дипломи, а хора, които са практически ориентирани към бизнеса. Тези неща са важни, слагаме ги на масата и сме готови да ги коментираме с всяка една „системна“ партия, която има виждания в тази посока и търсим начин да намареим най-доброто, около което да се обединим. Посоката е ясна - България е част от европейското семейство, част от Атлантическия договор за сигурност и тук няма никакви колебания.

- Вие казахте, че на тези избори се надявате в Бургаска област ДПС да разшири влиянието си не само в тези общини, които по традиция партията има силен резултат – Руен, Айтос, Сунгурларе, Поморие. Ще получите ли подкрепа и в морските общини?

- Надявам се този резултат да се получи, имаме структури навсякъде, провеждаме интензивни срещи. Водим разговори, независимо колко хора има, в четвъртък например бяхме в Приморско. Срещата ми с 6 човека не е по-малко важна от тази с 600. Гледаме хората в очите, не обещаваме неща, които не можем да изпълним. Казваме коректно, че ще бъдем връзка с централната власт, че ще поставяме проблемите им, че ще търсим тяхното решение, за да направим животът им по-лесен, както и бизнеса, като се започне от малкия хотелиер и човек, който има три стаи за гости до по-големите бизнесмени.


- Има ли напрежение сред традиционните избиратели на ДПС в Бургаска област заради ситуацията в Турция и как ще коментирате намесата на министъра на външните работи, който призова за подкрепа на ДОСТ?

- Не, няма напрежение и се надявам да няма. Нашите членове и симпатизанти са наясно със ситуацията. Реагират изключително мъдро, посрещат ни добре. Не очаквам да има отлив, ДПС показва много добра кондиция. Говоря в национален мащаб, надявам се, че и в Бургас нещата ще стоят така. Ето, спечелихме загубената преди година и половина община Кубрат, както и община Главиница. Всички зловредни коментари, че ДПС се разпада – не са верни. Част от нашите бивши съпартийци говорят откровени лъжи, опитват се манипулират избирателите, но ги подценяват. Но хората показаха през изминалите 27 години, че са изключително разумни, правят трезва преценка и анализ.

По отношение на гласовете в чужбина, ние винаги сме заявявали, че всеки български гражданин, независимо дали се намира в Турция или някъде другаде – в Канада, Ямайка, Молдова или в друга част на света, трябва да има право да гласува, при това свободно. Ние се борим това да се случва и в България. Надявам се тези български граждани, независимо дали ще дойдат тук или ще гласуват извън страната, да могат да упражнят свободно своето право, без да бъдат натискани. Ние сме против контролирания вот.

- Това обаче няма ли да обърка хората? И Ахмед Доган излезе с изявление по повод ситуацията в Турция. Тревожен сигнал ли е случващото се там?

- Тревожен сигнал е, да. В изявлението на г-н Доган достатъчно ясно е очертан проблемът. То няма нужда от допълнителен анализ. Всеки може да си направи съответните изоди. Затова говорим за консолидация на нацията, защото има сериозни заплахи около нас. Те са резултат на международната обстановка, на процесите в Близкия изток, в Европа, виждаме, че Европа не е това място, което беше. Затова говорим с тревожност от дезинтеграцията на нацията. Затова за нас е изключително важно нацията да бъде консолидарана. А тя в момента е разединявана от две страни – от едната – т.нар. патриоти, които са закичили на ревера брошката на патриотизма и считат, че това е тяхна запазена територия. Но ние виждаме какво правят те – делят хората, използват недопустима риторика. От друга страна е опитът за разделение от нашите доскорошни колеги.

- Ще се отрази ли това на резултата Ви? Заявихте стремеж към три мандата от Бургаски регион, ще можете ли да ги постигнете?

- Много се надявам. Разчитам, че ще имаме необходимата подкрепа, за да реализираме трите мандата. Аз обичам да казвам, че ние се борим за гласовете и доверието на хората, а мандатите ги дава ЦИК. Колко ще бъдат – има сложни процедури, математически изчисления... Ние се борим да получим максимално доверие, всеки един глас е важен. Много се надявам мандатите да са три, а защо не и повече. Това ще каже суверенът.

- По време на първия тур президентските избори част от вашите избиратели гласуваха например за Веселин Марешки...

- Няма да коментирам нито една от останалите партии. В кампанията си наблягаме на собствената си политическа физиономия и виждания. През тези 27 години сме се стараели, каквото сме казали – да го изпълним. Хората да преценят, те знаят, че ДПС не дава празни обещания. Всички останали са свободни да се надпреват с нас на терена и нека по-добрият спечели.

- Вие персонално какъв личен ангажимент поемате към избирателите от Бургаски регион?


- Обещавам на хората, че ще ги гледам в очите, няма да ги лъжа и няма да ме видят чак на следващите избори. Чрез мен ще имат директна връзка с тези институции и хора, от които зависи решаването на проблемите – Народно събрание, министри. Надявам се ДПС да бъде част от управленската формула, но дори и да бъдем опозиция – хората ще имат с мен човека, който ще чука силно на затворени врати. Аз не съм мажоритарен кандидат, ние сме един голям отбор от хора, които са достойни да бъдат представители на народа, който го подкрепя. Всички сме се отдали да работим за хората. Обещавам, че няма да ги подведем и няма да ги излъжем. Не съм кандидат за кмет на Бургас, мога да кажа, че ще бъда подкрепа на всеки кмет от региона, на всеки жител. Няма да чуят лъжи. Останалото се надявам да го направим всички заедно. Заедно може да спасим България.

Купуването и продаването на гласове е престъпление