Най-важно е грижата на държавата за образованието. Абсолютно прагматично трябва да погледнем на него. Ако направим добър път и ако основата или афалта са качествени, той ще издържи дълго време, ако едно пречиствателно съоръжение бъде изградено, както трябва и се експлоатира правилно – ще работи също. Това са инвестиции, които дават ефект напред във времето. Ако обаче успеете да обучите добър специалисти – инженер, счетоводител и т.н. и ако успеем да задържим тук – той ще бъде достоен член на обществото и ще продължи да дава продукт 60 години. Ефектът от него е по-силен от която и да е инвестиция. Най-ценното е образованието. Това заяви в Бургас икономическият експерт на ГЕРБ, който е и в основата на разработването на предизборната програма на партията – Томисав Дончев, на среща с представители на бизнеса. Той участва в дискусия за политиките на ГЕРБ в сферата на икономиката и енергетиката, която се проведе в залата на хотел „Приморец“ в петък вечерта. Интересът от страна на предприемачите беше огромен, те задаваха многобройни въпроси, като повечето от тях бяха свързани с трудностите по обучаване и задържане на квалифицирани кадри. В дискусията участваха още кметът на Бургас Димитър Николов, както и водачът на листата на ГЕРБ в Бургас Ивелина Василева, кандидат-депутатите Жечо Станков, който беше зам. министър на енергетиката, Димитър Бойчев, който е областен лидер на ГЕРБ и други.

„Във висшето образование системата трябва да е организирана не към бройката на студента, а към качеството. В основното училище първият голям проблем са децата, които отпадат от и децата, които изобщо не се записват да учат. Това е пробем. Когато едно дете не ходи на училище – няма да знае да пише, да чете и да смята. Ние и без това страдаме от недостиг на работна сила. Но следва и по-лошото. Едно дете, което не ходи на училище, след 10 години или ще е или криминален елемент, или ще е клиент на социалните служби, което е допълнителен разход. Трябва да се впрегне цеият апарат на държавната машина децата да посещават училище. Вие би следвало да ни подкрепите в това твърдо намерение“, каза Томислав Дончев.

Той посочи, че единственият начин за повишаване на доходите както на преддприемача, така и на наемния работник, както и на човека, който разчита на социано подпомагане, не е някакъв математически способ за разпредялане на парите, които получават. „Защото вземайки от един и давайки на друг, обезателно единият ще стане по-беден. Единствената рецепта е да изкараваме и да работим повече“, каза той. Според Дончев, ако има цел в икономиката – тя трябва да бъде растеж и то той трябва да бъде двоен. „За да има по-висок растеж, да не са притеснени и уплашени инвеститори, всички политици не само не трябва да правим, но и да не говорим глупости. Само едно изказване, дума, свързана с национализация, вероятно връща половината, които са склонни да си оставят парите тук“, каза той.

Според него държавата трябва да дава толкова, колкото може да вземе, а трябва да взема по-малко. „Вторият въпрос, преди някой да пита какво държавата ще на прави за нас, е тя да отговори как ще му пречи по-малко.“, каза той. Дончев подчерта още, че държавата трябва да се грижи за сигурността и справедливостта.

Водачът на листата в Бургас Ивелина Василева посочи, че ГЕРБ работи усилено да изпълняваме конкретните ангажименти, които поемаме пред хората. „Успяхме да подобрим финансовото състояние на държавата и да постигнем икономически ръст за 2016 година в размер на 3,6%, което спрямо останалите държави-членки на Есе второто място по темп на развитие. Успяхме да стабилизираме енергийната система, която дълги години беше предмет на противоречия, дефицити, течове. Инвестирахме в базова инфраструктура, за създаване на по-добри условия за живот на хората, за създаване на условия за инвестиции и развитие на бизнеса.“, каза Василева.

Тя обяви следните факти: област Бургас е на трето място в страната по инвестиции в дълготрайни материални активи, тя е с най-висок темп на икономически растеж в страната – 15,43 % на БВП. Бургаска област е с най-развит туризъм в страната. Има 43,7 % повишение на производителността в частния сектор, 9 % е увеличението на относителния дял на добавената стойност. Безработицата в областта е 3,9%. „Имаме още много работа. Ние се ангажираме да надграждаме потигнато.“, каза тя. Василева подчерта, че основните стълбове в програмата на ГЕРБ са: образование, здравеопазване, сигурност, по-добри доходи, които идват от развитата икономика. Приоритетите в регионалната програма са:

Размразяване и продължаване на програмата за саниране

Изграждане на четирилентовия път Бургас-Слънчев бряг

Създаване на Медицински факултет

Довършване на спортна зала "Арена Бургас"

Изграждане на конгресен център

Превръщане на Бургас в център за развитие на чисти производства и високи технологии

Продължаващи инвестиции в екологичната инфраструктура

Подкрепа за Странджа

Кандидатът за депутат Жечо Станков представи свършеното и приоритетите в сектор енергетика. „Наследихме огромни дефицити, една огромна вътрешна заздлъжнялост в сектора, която беше засегнала над 20 хил. души. Беше необходима много работа, за да можем да запушим всички дупки и да изчистим всички сметки, за да работим на чисто. С една ясна цел – да не се поемат такива дългосрочни ангажименти, които да тежат на всички. Дадохме шанс на компаниите на отворен пазар да избират своите доставчици. За нас енергетиката трябва да е част от нашето ежедневие, да е стабилна, да няма сътресения, да се поддържа в добро състояние с оптимални средства. Не искаме големи шлемове, искаме средствата, които бъдат използвани и спестени от нея – да се насочват към саниране, изцяло обновяване на жилищата на хората. Защото с първите 2 милиарда, които са отпуснати от правителството на Борисов, е спестена енергия, която се равнява на 2/3 от мощността на реактор в АЕЦ „Козлодуй“.“, посочи Жечо Станков.