„ГЕРБ се намира в период на интензивно мартенско снеготопене и до седмица всякакви шансове да бъде ключов фактор в следващото управление, ще са си изпарили. Но може ли БСП-майката на мафията и корупцията, да бъде алтернативата на ГЕРБ? И днес, когато фалшивата десница вече я няма, трябва да разберем задачите пред истинската десница. А те са да спрем БСП от участие във властта. Винаги!” – Това обяви днес в Бургас председателят на Нова Република Радан Кънев. Той, заедно с първия в листата на дясното обединение в Бургас за предстоящите парламентарни избори и председател на предизборния щаб - Стоил Яков представиха възловите акценти в програмата на истинските десни. Това са – адекватно здравеопазване, образование и културен живот, свобода и независимост за бизнеса в честна среда, спиране на корупционните схеми при обществените поръчки и концентрацията им в ръцете шепа на приближени.

„Не може израза на европейска солидарност под формата на фондове да изтича през корумпирани политици и администрация в организирани мафиотски групи. Защото това се случва, затова са такива резултатите, които постигаме” , е позицията на дясното политическо обединение.

Радан Кънев е категоричен, че просперитетът на страната ни зависи от единна Европа.

„Днес, когато Европа е по-нестабилна от всякога, българската десница трябва да осъзнае своята отговорност – да се борим за обединението й, но не като гости, а като членове на Евросъюза. Днес има пет различни сценария, по какъв начин ще се развива Европа, като част от тях са сценарии на по-малко единство. Те поставят под съмнение свободата на движение, единството на ЕС и го заместват с комбинация от няколко различни политически съюза. Това са сценарии, опасни за България, в момента, в който Турция и Русия са по-агресивни отвсякъде”, каза той. И допълни: „Притеснени сме за нашата граница, притеснени сме от миграционен натиск, от позицията на Турция, която оказва натиск на ЕС. Не можем да разчитаме за решение на тези проблеми на партии с турски патерици. Ние предлагаме решение: Единна Европа, с активно участие на България в решаването на проблемите”.

В регионален план, водачът на Нова Република в Бургас посочи дисбаланса в съотношението усвоени евросредства на глава от населението – средно по 1400 лева на човек, което е в пъти над средното за страната. В същото време Бургаска област е на 16 място по среден брутен доход на глава на населението. „Въпреки всичко и противно на всяка икономическа логика – над 28 процента от хората тук живеят в лишения, а над 20 процента живеят в бедност. Не е достатъчно да усвояваме евросредства, трябва да говорим за ефективност на проектите и какво бъдеще осигуряват на децата ни”, каза той.

Купуването и продаването на гласове е престъпление