„Ще ликвидираме паралелната държава, която преходът създаде. Онази паралелна държава, която отне здравеопазването, образованието, справедливостта, почтените доходи и която краде 10 милиарда лева годишно от българския народ” – Така емоционално се обърна към стотиците бургазлии, дошли да подкрепят БСП в предизборната кампания в залата на Операта, лидерът на партията Корнелия Нинова. В програмата си левицата залага на насърчаване на българското производство, а като предвижда да бъде въведено като задължително условия чуждите търговски вериги, които работят у нас, да продават 50 процента български стоки. „Не искаме в Европа да ни смятат за второ качество хора, които се хранят с второ качество храни. Ние сме равни на другите европейски народи”, подчерта Нинова. БСП се ангажира да наложи таван на субсидиите, които получава един земеделски производител. „Не може десет големи да взимат всичко, а малките да загиват”, каза още тя. Левицата предвижда реформи и в социален план – по-ниски данъци за работещите млади семейства, освобождаване от данък печалба за срок от две години на младите предприемачи, преизчисление на пенсиите. „Не е популизъм”, категорична бе Нинова.

Червените настояват децата да учат по един учебник, подготвен от учени от БАН, а не както досега частни творчески екипи да експериментират с историческата памет с упражнения върху съставянето на разнородни учебници. И левицата, както и ГЕРБ, пое ангажимент за по-сериозен отпор на битовата престъпност, като предложението на червените е на три населени места да има по един полицейски пост.

Впечатление в програмата на БСП прави още един акцент. Председателят на БСП поиска да бъде изрязано от Наказателния кодекс термина „маловажен случай”. Няма маловажност, когато на един пенсионер му откраднеш 150 лева, защото това е целият му живот за месец. Затова, и този, който открадне 150 лева, и този който открадне 150 милиона за обществена поръчка, ще лежи в затвора за това.

„Битката е за честа и достойнството на един народ”, каза Корнелия Нинова.