„Г-н Герджиков, няма да Ви пращам тайни смс-и и после да се отричам. Заставам с лицето си пред целия си народ и Ви призовавам: Кажете, че не може чужда държава да определя вътрешните правила на България”- С тези думи се обърна от Бургас към служебния премиер Огнян Герджиков лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя пристигнас, за да участва в предизборна среща-концерт и бе посрещната с овации от над 800 симпатизанти на левицата, които изпълниха до краен предел залата на Операта.

Бургас не помни толкова огромен наплив от желаещи да присъстват на предизборно събитие от времето на Йоан Костадинов.

„Въпросът на въпросите днес е суверенитетът и сигурността на България. Турция размахва пръст на цяла Европа, турски министър призовава да се гласува за ДОСТ, турски посланик участва в агитация в България, а от вчера турски кмет поиска повече гласове, за да въведат турския език като официален в нашата страна. Това е недопустимо”, категорична бе Нинова. Според председателя на БСП в тази усложнена обстановка, позицията на българските политици и служебно правителство е неадекватна. „Днес господин Герджиков казва: Знаем какво се случва и това не ни харесва. А когато го питат какви мерки ще вземе, препраща към министър Янков. Той пък казва, че ще осигури свободен коридор за влизане автобуси с желаещи да гласуват в България. Сигурно мнозина и чужди и наши ще ми кажат: Нали вашият президент го назначи? Когато става въпрос за България, няма наши и ваши”, каза Нинова и хвърли ръкавицата към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов:

„Борисов заявява: „Смекчете тона към Турция. Неговата турска връзка не е изненада. Още от времето на посещението му при Ердоган, още от президентските избори когато партия ДОСТ призоваваше и там, и тук да се гласува за Цецка Цачева. Г- н Борисов признайте си за тази връзка. И кажете имате ли зависимости там…”. И допълни: Отдавна политическата класа на България не е поставяна пред такъв избор- политическо късогледство, снижаване и борба за власт и коалиции или стратегическа държавност или борба за България”.

От Бургас Корнелия Нинова призова Огнян Герджиков незабавно да отмени правителственото постановление за заселване на бежанци в българските общини и да прекрати концесията на летище-София, която според предварителните информации, се подготвя да се даде на турска фирма.