Кандидатите за държавен глава Ивайло Калфин от Коалиция "КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ" и Трайчо Трайков от Реформаторския блок проведоха дебат в ефира на предаването „Здравей, България” по Нова ТВ. Двамата разискваха вътрешната и външната политика на България, основните ѝ проблеми и партийните междуособици.

Ивайло Клафин коментира във Фейсбук след дебата:

"Виждате, че само в такива срещи може ясно да се разбере кой какви планове има за президентството. Надявам се, че и от екипа на Румен Радев ще се убедят, че не е чак толкова страшно да се явиш на дебат с мен и най-после ще го пуснат да си премерим знанията и визиите в директен сблъсък."

По време на дебата двамата кандидати разискваха вътрешната и външната политика на България, основните ѝ проблеми и партийните междуособици.

Сред приоритети си като евентуален бъдещ президент Калфин постави справянето с бежанската криза. Според Трайков този проблем засяга вътрешната ни сигурност и именно тя щяла да бъде фокусът на неговата работа, ако бъде избран за президент.

И двамата опоненти се обединиха около тезата, че държавният глава има достатъчно правомощия, но те трябва да бъдат използвани по-пълноценно.

„Рано или късно съдържанието на Конституцията трябва да се подложи на обществен дебат. Президентът трябва да има право на законодателна инициатива”, коментира Калфин.

Трайков пък каза, че той би предложил парламентарната квота в съдийската колегия във Висшия съдебен съвет да бъде намалена.

„България не е поставена между Великите сили, а където се постави. Определено обаче ние нямаме интерес от конфликти с Русия. А разделението на русофили и русофоби не е тема за България – за това говорят хора, които нямат какво друго да кажат”, каза Калфин.