„Да не се броим на тези избори по партии“, призова във сряда в пернишкото село Драгичево президентът на Република България /2002-2012г./ и лидер на ПП АБВ Георги Първанов.

Според него най-лошо е да „преброим твърдите ядра, да си премерим идеологическите сили и накрая да изберем президент, на който ще му гледаме сеира, или ще му броим гафовете, съобщи БТА.

Трябва да изберем качествен човек, за да сме спокойни в близките пет години“, подчерта Първанов.

По думите му президентът е важен, необходим коректив, но не бива да гледаме на него само като такъв. Когато се налага, държавният глава поема ангажимент за непопулярни мерки, които правителството приема, заяви Първанов, като припомни, че и той е правил това. Според него такава е лидерската позиция.

Първанов изтъкна безспорни, по думите му качества на Ивайло Калфин за високия пост. Той е блестящ дипломат, владее пет езика, един от най-добрите икономисти, който и сега участва в изготвянето на бюджетната рамка на Европейския съюз, подчерта лидерът на АБВ.

По думите му Калфин би бил силен президент и върховен главнокомандващ, който може да се пребори за по-висок бюджет и да следи за разходването му.

Държавният глава не може да не се занимава със социалната политика и да не поема важни социални ангажименти, каза още Първанов. Той подчерта, че има самочувствие на успял президент, но смята, че Калфин ще бъде по-добър от него.

Георги Първанов присъства на официалното отриване на първия частен Музей на българска свързочна техника в пернишкото село Драгичево.