Ето кои храни са най-вредни според лекарите

img

Все по-често хората си задават въпроса коя храна е полезна и коя вредна? Учени, лекари и диетолози не могат да дадат точен отговор, защото за един човек определен вид храна е много вредна, а за друг не толкова.

Всички обаче са категорични, че прекаляването с някои храни води до наднормено тегло, различни заболявания на сърцето и на стомашно-чревния тракт. Ето кои са десетте най-вредни лакомства според диетолозите:

Чипсове! Ограничете до минимум консумацията на апетитните хрупкави картофки. Те са бомба за организма, понеже са тъпкани с мазнини и въглехидрати, които много трудно се усвояват. Освен това са наблъскани с оцветители и подобрители.

Сол! Почти няма хора, които да не знаят колко е вредна солта. Тя повишава кръвното налягане, нарушава киселинно-солния баланс в организма, способства за натрупването на токсини. Затова с нея трябва много да се внимава.

Дъвчащи бонбони! Те са блъскани с химични добавки, захар, оцветители, заместители и кой знае с какво ли не още.

Газирани напитки! Едни от най-любимите безалкохолни питиета на всички поколения са и едни от най-опасните за нашия организъм. Съдържат захар, химия и газове в едно, които способстват за бързото разпределяне на вредните вещества в организма, което пък води до много здравословни проблеми.

Шоколадови вафли, сладки и бисквити! Най-обичаната храна от децата се оказва много вредна. Те са натъпкани с много калории, съдържат генномодифицирани продукти, химични добавки, оцветители и ароматизатори. При това учени доказаха наскоро, че вафлата е едно от най-вредните неща за зъбите на човека.

Алкохол! Тук става въпрос за спиртните напитки, които дори и в минимални количества пречат на усвояването на витамините и останалите полезни за организма хранителни вещества. Освен това алкохолът съдържа и много калории. Към тази група не спадат виното и бирата, за които е доказано, че в малки количества (1 до 2 чаши) са полезни за организма. Виното помага за сърдечносъдови проблеми, а бирата помага на отделителната система.

Майонеза! Все повече лекари и диетолози отричат напълно консумацията на майонеза поради факта, че тя е богата на растителни мазнини , въглехидрати, оцветители, подсладители, заместители и т.н. Наскоро в България бе приет закон, според който храни с растителна мазнина (към които спада и майонезата) трябва да се обозначават именно заради вредността им.

Кренвирши и салами! Оказва се че и те като чипсът са бомба със закъснител за организма ни. Те са богати на т.нар. скрити мазнини, които много добре са прикрити с помощта на оцветители и ароматизатори. Освен това повечето производители използват т.нар. трансгени. Около 90% от кренвиршите, сарфаладите, саламите се състоят от трансгенна соя.

Мазно месо! Ускорява процеса на стареене на клетката и способства за появата на сърдечносъдови заболявания заради натрупване на мазнини в различни органи на тялото.

Макаронени изделия! Допреди 5 години ни убеждаваха колко полезна храна са, но през последните години изследвания опровергаха тази теза. Макаронените изделия за бързо приготвяне са чиста химия и доказано нанасят вреди на организма, като от тях най-бързо се качват килограми, твърдят диетолози.

1 коментар

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

1 Коментар

  •  
    vesi
    2019-05-11 21:56:05

    С минимален депозит от 10 евро спечелих 3670 евро !Опитай късмета си и ти !https://bit.ly/2vGdh7g

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?