Как един лекар преживява борбата за „Един живот”: Вижте премиерата на видеото към първата песен на д-р Светослав Тодоров от Бургас

img


Той е една от младите надежди на медицината в Бургас и въпреки натоварения си график винаги посреща пациентите си с усмивка, излушва ги с човечност и успява да ги настрои позитивно. Д-р Светослав Тодоров е едва на 31 години, но вече има сериозен опит, а медицината и ежедневната борба за живота на пациента са се превърнали в кауза, която лекарят пренася и в личното си време. В социалната мрежа той поддържа групата „Лекари и пациенти – Бургас”, чиято цел е да върне нормалния диалог между двете страни. Другата си страст – пеенето, също свързва с професията. Д-р Тодоров е може би първият лекар в Бургас, който записа своя собствена песен. Тя носи заглавието „Един живот” и вече има клип, който бе официално представен в youtube тази вечер. Песента изключително добре показва как един лекар преживява напрегнатите моменти в битка да спаси своя пациент и какво чувства душата му. (Видеото виж в новината).Видеото е снимано на интересни локации, а сред актьорите блестят много известни колеги на д-р Тодоров. За това как се е родила идеята за „Един живот” споделя самият той пред БургасИНФО.


- Д-р Тодоров, Вие специализирате неврохирургия и едновременно с това работите в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. Как се роди идеята да запишете песен и след това да снимате и видеоклип?

- Идеята се роди съвместно с моя приятел Николай Гурманов, на когото преди време споделих, че бих се радвал един ден да имам собствена песен, понеже пеенето е мое хоби от малък. Изявих желание да е балада с текст, свързан с лекарската професия. И така не след дълго той ми изпрати текст и музика, които страшно много харесах и бързо решихме, че трябва да реализираме този красив проект.

- Чие дело е аранжиментът на песента и в кое звукозаписно студио я записахте?

- Аранжиментът е направен в Холандия отново от Николай Гурманов и от Даниел Николов, който е студент в консерваторията за джаз и класическа музика в Грьонинген. В създаването на аранжимента се включиха и други студенти от консерваторията, на които благодаря за това, че дадоха на тази песен част от своя професионализъм. Последни щрихи към аранжимента добави и Антон GFE Иванов. Песента е записана в неговото студио. Той извърши обработката и крайният резултат нямаше да бъде същият без него, за което му благодаря.

- „Един живот” може да се похвали с прекрасен видеоклип, който е досущ като холивудска продукция. Кой е режисьорът и в истинска операционна зала ли снимахте?

- Клипът е дело на Николай Гарабедиан - изключителен професионалист, с когото имах честта да работя. Снимките се състояха на различни локации – операционният блок на МБАЛ „Лайф Хоспитал” - Бургас, които отвориха вратите си за нас, офисите на част от спонсорите и други места. Интересното е, че за 4 минути клип имахме няколко снимачни дни. Атмосферата беше много приятна, забавлявахме се, а и смятам, че сме свършили добра робота.

- Във видеото оперирате пациентка и сте обграден от медицински сестри и лекари. Те статисти ли са или са истински Ваши колеги?

- Екипът в операционната зала е изцяло от мои колеги и приятели- анестезиолог е д-р Александър Серафимов, асистент хирург е д-р Андриана Йовановска, а операционната ни сестра е Теодора Кировакова- дъщеря на д-р Йовановска и д-р Златко Кироваков.

Всички те с радост приеха поканата ми за участие в проекта и се справиха отлично, за което им благодаря.

- Кой Ви помогна да сбъднете тази мечта и да заснемете видеото и планирате ли и други проекти след него?

- Огромна заслуга в изпълнението на целия проект има Николай Гурманов – изключително талантлив артист и мой приятел. Както казах, текстът, музиката, част от аранжимента са лично негово дело, както и цялостната му подкрепа със съвети и участие в музикалното изпълнение и клипа. Тук е мястото да благодаря и на моите спонсори- медицинска лаборатория „ЛИНА”, строителна компания „Драй билд”, „Паркетен свят” и „Фреш кредит.”

Музиката и пеенето са моето хоби от малък, нещото, което ме зарежда и ме отвлича от нелеката професия и смятам и занапред да се забавлявам по този начин, още повече, ако имам положителната реакция и на хората.

- Като лекар в едни от най-тежките отделения сте се сблъсквали с много човешки съдби. Кое е най-милото нещо, което сте чували от Ваш пациент и съответно кое е най-разтърсващото Ви преживяване по време на работа?

- Радостта в очите на най-малките пациенти, когато оздравеят и искрената благодарност в очите на по-възрастните хора може би са нещата, които най-много ме трогват и тогава отчитам, че има смисъл въпреки всичко. Непринудените жестове на прегръдка, благодарствените писма също са нещото, което засилва ентусиазма за работа. В трудни моменти те ми дават сили и осмислят положените усилия.

Спешните ситуации както на територията на Спешно отделение, така и в специалността, в която се обучавам, са тези, които могат да се нарекат разтърсващи. Защото от бързото и адекватно решение - именно от теб, именно в този момент зависи цял един човешки живот и съдбата на хората.

- В последните години актовете на насилие над лекарите не спират и за съжаление често ставате обекти на грубо отношение. Къде според Вас се крие разковничето, за да се възстановят нормалните отношения между хората в бели престилки и болните?

- В добрата комуникация, в търпението и разбирането. Пациентите и техните придружители трябва да са наясно, че медицинските специалисти са на работното място с основното си желание да помогнат на болния човек и да бъдат полезни.

- Вие сте млад и много перспективен лекар. Какво Ви кара да изберете да останете в Бургас, а не да се преместите в по-голям град или да емигрирате в чужбина?

- Желанието ми да бъда част от една промяна в подобряване качеството на здравеопазването на тази територия, в подобряването на отношенията лекар – пациент и в мнението ми, че и тук условията за развитие на младите лекари са добри и голяма част от промяната към по-добро зависи именно от самите нас!

- Какво е посланието Ви към младите хора, които мислят да следват медицина?

- Поздравявам ги за взетото решение да са част от най-хуманната професия и им желая нестихващ ентусизъм, вяра в доброто и успехи както в следването, така и впоследствие в професионалния им път.


Във видеото участват Светослав Тодоров, Александър Серафимов, Андриана Йовановска, Теодора Кировакова, Вилияна Вангелова, Гергана Дерменджиева, Маргарита Гурманова, Николай Гурманов4 коментара

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

4 Коментара

 •  
  4903
  2019-05-11 21:53:46

  С минимален депозит от 10 евро спечелих 3670 евро !Опитай късмета си и ти !https://bit.ly/2vGdh7g

 •  
  Пепа
  2019-05-08 22:51:55

  Човек с голямо сърце, много човещина, изтъкан от талант и страхотен професионалист! Светослав, ти осветляваш и славиш пътя по който вървиш. Поздравления! Бъди благословен!

 •  
  Баси
  2019-05-04 19:23:15

  Извинявайте, това някакъв майтап ли е?

 •  
  Shoyne
  2019-05-03 15:50:57

  Джорджано пасти да яде!

Най-новото

Актуални теми

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас

Богоявление 2020

НИКУЛДЕН 2019