Той е една от младите надежди на медицината в Бургас и въпреки натоварения си график винаги посреща пациентите си с усмивка, излушва ги с човечност и успява да ги настрои позитивно. Д-р Светослав Тодоров е едва на 31 години, но вече има сериозен опит, а медицината и ежедневната борба за живота на пациента са се превърнали в кауза, която лекарят пренася и в личното си време. В социалната мрежа той поддържа групата „Лекари и пациенти – Бургас”, чиято цел е да върне нормалния диалог между двете страни. Другата си страст – пеенето, също свързва с професията. Д-р Тодоров е може би първият лекар в Бургас, който записа своя собствена песен. Тя носи заглавието „Един живот” и вече има клип, който бе официално представен в youtube тази вечер. Песента изключително добре показва как един лекар преживява напрегнатите моменти в битка да спаси своя пациент и какво чувства душата му. (Видеото виж в новината).



Видеото е снимано на интересни локации, а сред актьорите блестят много известни колеги на д-р Тодоров. За това как се е родила идеята за „Един живот” споделя самият той пред БургасИНФО.


- Д-р Тодоров, Вие специализирате неврохирургия и едновременно с това работите в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас. Как се роди идеята да запишете песен и след това да снимате и видеоклип?

- Идеята се роди съвместно с моя приятел Николай Гурманов, на когото преди време споделих, че бих се радвал един ден да имам собствена песен, понеже пеенето е мое хоби от малък. Изявих желание да е балада с текст, свързан с лекарската професия. И така не след дълго той ми изпрати текст и музика, които страшно много харесах и бързо решихме, че трябва да реализираме този красив проект.

- Чие дело е аранжиментът на песента и в кое звукозаписно студио я записахте?

- Аранжиментът е направен в Холандия отново от Николай Гурманов и от Даниел Николов, който е студент в консерваторията за джаз и класическа музика в Грьонинген. В създаването на аранжимента се включиха и други студенти от консерваторията, на които благодаря за това, че дадоха на тази песен част от своя професионализъм. Последни щрихи към аранжимента добави и Антон GFE Иванов. Песента е записана в неговото студио. Той извърши обработката и крайният резултат нямаше да бъде същият без него, за което му благодаря.

- „Един живот” може да се похвали с прекрасен видеоклип, който е досущ като холивудска продукция. Кой е режисьорът и в истинска операционна зала ли снимахте?

- Клипът е дело на Николай Гарабедиан - изключителен професионалист, с когото имах честта да работя. Снимките се състояха на различни локации – операционният блок на МБАЛ „Лайф Хоспитал” - Бургас, които отвориха вратите си за нас, офисите на част от спонсорите и други места. Интересното е, че за 4 минути клип имахме няколко снимачни дни. Атмосферата беше много приятна, забавлявахме се, а и смятам, че сме свършили добра робота.

- Във видеото оперирате пациентка и сте обграден от медицински сестри и лекари. Те статисти ли са или са истински Ваши колеги?

- Екипът в операционната зала е изцяло от мои колеги и приятели- анестезиолог е д-р Александър Серафимов, асистент хирург е д-р Андриана Йовановска, а операционната ни сестра е Теодора Кировакова- дъщеря на д-р Йовановска и д-р Златко Кироваков.





Всички те с радост приеха поканата ми за участие в проекта и се справиха отлично, за което им благодаря.

- Кой Ви помогна да сбъднете тази мечта и да заснемете видеото и планирате ли и други проекти след него?

- Огромна заслуга в изпълнението на целия проект има Николай Гурманов – изключително талантлив артист и мой приятел. Както казах, текстът, музиката, част от аранжимента са лично негово дело, както и цялостната му подкрепа със съвети и участие в музикалното изпълнение и клипа. Тук е мястото да благодаря и на моите спонсори- медицинска лаборатория „ЛИНА”, строителна компания „Драй билд”, „Паркетен свят” и „Фреш кредит.”

Музиката и пеенето са моето хоби от малък, нещото, което ме зарежда и ме отвлича от нелеката професия и смятам и занапред да се забавлявам по този начин, още повече, ако имам положителната реакция и на хората.

- Като лекар в едни от най-тежките отделения сте се сблъсквали с много човешки съдби. Кое е най-милото нещо, което сте чували от Ваш пациент и съответно кое е най-разтърсващото Ви преживяване по време на работа?

- Радостта в очите на най-малките пациенти, когато оздравеят и искрената благодарност в очите на по-възрастните хора може би са нещата, които най-много ме трогват и тогава отчитам, че има смисъл въпреки всичко. Непринудените жестове на прегръдка, благодарствените писма също са нещото, което засилва ентусиазма за работа. В трудни моменти те ми дават сили и осмислят положените усилия.

Спешните ситуации както на територията на Спешно отделение, така и в специалността, в която се обучавам, са тези, които могат да се нарекат разтърсващи. Защото от бързото и адекватно решение - именно от теб, именно в този момент зависи цял един човешки живот и съдбата на хората.

- В последните години актовете на насилие над лекарите не спират и за съжаление често ставате обекти на грубо отношение. Къде според Вас се крие разковничето, за да се възстановят нормалните отношения между хората в бели престилки и болните?

- В добрата комуникация, в търпението и разбирането. Пациентите и техните придружители трябва да са наясно, че медицинските специалисти са на работното място с основното си желание да помогнат на болния човек и да бъдат полезни.

- Вие сте млад и много перспективен лекар. Какво Ви кара да изберете да останете в Бургас, а не да се преместите в по-голям град или да емигрирате в чужбина?

- Желанието ми да бъда част от една промяна в подобряване качеството на здравеопазването на тази територия, в подобряването на отношенията лекар – пациент и в мнението ми, че и тук условията за развитие на младите лекари са добри и голяма част от промяната към по-добро зависи именно от самите нас!

- Какво е посланието Ви към младите хора, които мислят да следват медицина?

- Поздравявам ги за взетото решение да са част от най-хуманната професия и им желая нестихващ ентусизъм, вяра в доброто и успехи както в следването, така и впоследствие в професионалния им път.


Във видеото участват Светослав Тодоров, Александър Серафимов, Андриана Йовановска, Теодора Кировакова, Вилияна Вангелова, Гергана Дерменджиева, Маргарита Гурманова, Николай Гурманов