Пациентите, страдащи от онкологични заболявания, могат да се запишат за безплатни профилактични прегледи при специалист хематолог в Комплексен онкологичен център – Бургас. Прегледите ще се извършват от д-р Станислава Панайотова на: 10-ти, 14-ти, 16-ти, 23-ти и 28-ми май 2019г. За тях е необходимо предварително записване на телефон: 056/82 01 42 или на място в поликлиниката на КОЦ-Бургас. Целта е да се насърчи информираността за правилното лечение на анемиите, които са често срещани при пациентите, които водят битка с рака.

Какво е значението на хематолога при онкологичните заболявания и кога трябва да го потърсим за консултация - споделя д-р Станислава Панайотова. Тя е специализирала „Клинична хематология” в Медицински университет – Плевен, а от миналата година работи в КОЦ – Бургас.

- Д-р Панайотова, голям процент от населението страда от анемии, но този здравословен проблем е особено силно изразен при онкологично болните, които се подлагат на химио и лъчетерапия. Защо в тези случаи е важно анемията да бъде контолирана и как се отразява това на качеството на живот?

- Анемиите наистина са най-срещаните заболявания, като засягат 1/3 от населението на Земята и се проявяват предимно при деца, подрастващи и жени. За Бургаски регион например са характерни таласемиите, които често се откриват по време на бременност, но обикновено не крият опасност. В КОЦ-Бургас фокусът е насочен специално към лечението на анемиите при страдащите от различни злокачествени и доброкачествени заболявания. Затова в Отделението по онкотерапия работят и двама клинични хематолози –д-р Мария Лалева и аз. Нашата задача е да открием най-точното лечение на съответната анемия, защото това допринася за повишаване на качеството на живот на пациента и му помага да се чувства работоспособен и да може да изпълнява ежедневните си задължения. За съжаление процедурите, през които преминава един пациент, са много и посещението при хематолог понякога остава встрани.

- Кога може да се каже, че страдаме от анемия? Кои показатели издават това?

- Според дефиницията на Световната здравна организация анемията е състояние, при което стойностите на хемоглобин са под референтните за съответната възраст и пол. За жени приемаме, че има анемия, ако стойностите на хемоглобин са под 120 г/л, за бременни - под 100 г/л, а при мъже - под 130 г/л. Разбира се нас ни интересуват още кръвната картина, стойностите на серумно желязо, еритроцитните индекси, други биохимични показатели, нивото на витамин B12 и фолиева киселина, които при раково болните са с ниски концентрации.

- Много хора изследват нивата си на витамини и желязо. Кога стойностите на B12 са притеснителни и крие ли опасност приемът на хранителни добавки и железни препарати без консултация с лекар?

- Моят съвет към пациентите е да не предприемат лечение на своя глава, а да се консултират с лекар и да се хранят пълноценно. Много от желязодефицитните анемии са провокирани от неправилен диетичен режим – недостатъчен прием на протеини, по-точно месо, и белтъци. Относно витамините - важно за пациентите е да знаят, че когато отиват на изследвания за витамини, не трябва да са приемали такива като хранителна добавка, защото това ще се отрази на резултата им. В моята практика при онкоболните се наблюдават ниски нива на B12 и фолиева киселина. Ниските стойности на B12 обикновено означават, че той може да не се резорбира добре от организма. Но сами по себе си тези две изследвания не са насочващи, по тях не може да се постави диагноза, необходими са и други изследвания. При онкологичните заболявания анемията може да се дължи както на абсолютен железен дефицит, така и на функционален – ниска концентрация на серумно желязо и нормални стойности на желязосвързащ капацитет. Тя може да е в следствие на понижена продукция на еритроцити, повишено разграждане, а също и на кръвозагуба. След като хематологът обедини резултатите, може да назначи правилното лечение.

- При някои пациенти анемиите са толкова тежки, че се налага кръвопреливане. Опасно ли е то и може ли да бъде избегнато с прием на лекарства?

- В лечението ние използваме т.нар. еритропоетинови агонисти – лекарства, които стимулират еритропоезата (образуването на червени кръвни телца). Те подобряват състоянието при анемичния синдром и са много удобни за болните, тъй като се прилагат подкожно няколко пъти в седмицата. Това е важно за провеждането на химиотерапията и подобряването качеството на живот на един онкологично болен, защото спестява излишни хемотрансфузии, които товарят организма с кръв. В някои случаи при много тежка анемия - кръвопреливането няма как да се избегне, но когато е по-лека и нейната корекция може да е с лекарства, се спестява хемотрансфузията и рисковете, които носи тя. Тук е ролята на хематолога. Ние решаваме сложния пъзел как можем да преборим анемията по най-щадящия за пациента начин. Радвам се, че в КОЦ-Бургас ще предложим безплатни прегледи за онкологично болни пациенти през май месец, защото това е улеснение за тях.