Пациенти, планирани за сцинтиграфия в Комплексния онкологичен център на Бургас, не могат да се подложат на изследването, сигнализираха читатели на БургасИНФО.

„Миналата година мъжът ми заболя от рак на пикочния мехур. В момента се подлага на терапия и трябваше да извърши сцинтиграфия. Останахме неприятно изненадани, когато разбрахме, че разтворът, необходим за изследването, липсва и трябва да чакаме”, заяви наша читателка.

От Комплексния онкологичен център коментираха за БургасИНФО, че тази седмица около 60 пациенти, планирани за сцинтиграфия, няма да бъдат изследвани. Причината е неизпълнена доставка на радиоактивния изотоп 99 метастабилен технеций, който се инжектира в пациента преди да бъде извършено изследването.

„Производителят е в Полша и по някаква причина не е произвел веществото, поради което фирмата-доставчик не ни го достави. Положението е такова не е само за Бургас, а и за всички, които тази седмица са получавали изотопи от тази фирма. Това се случва няколко пъти в годината”, заяви д-р д-р Петя Тусчиева, ординатор по медицинска радиология в КОЦ Бургас. Тя и колегите й са се свързали лично по телефона с всички пациенти, за да им обяснят какъв е проблемът, поемайки ангажимент, че ще им се обадят отново веднага след като има доставка на веществото.

„Тази седмица сме отложили изследванията на всички паценти. Очакваме отговор от фирмата-доставчик дали ще може да направи за нас извънредна доставка следващата седмица, тъй като получаваме изтопоти през седмица. Към момента нямаме отговор. Регулярно трябва да получим от веществото след две седмици, но дотогава графикът ни е пълен и възниква огромен проблем”, допълни д-р Тусчиева.

99 метастабилен технеций е веществото, с което се извършват всички изследвания с гама камера на кости, бъбреци, щитовидна жлеза и др. Доставките са през седмица, защото в едната се доставя за Северна България, а следващата за Южна България. Лекарите споделят, че скоро същият проблем е имало в Северна България по време на националната стачка в Полша.

„Проблемът е национален, но не зависи от българската държава, тъй като ние нямаме производство на такива изтопи и ги внасяме. В БАН има циклотрон, който обаче не работи и сме зависими от външни производители”, допълват лекари от Онкото.

Сцинтиграфията касае костната система и е за откриване на ранни местастази в костите или проследяване от лечение. Използва се и за стадиране на различни заболявания, например при простатен карцином. Често при тази диагноза пациентът има и костни метастази, като от изследването зависи формата на лечение.