„ЛИНА” продължава да изпълнява своята мисия да обучава и задържа младите лекари в България. Този месец Министерството на здравеопазването акредитира паразитологичната лаборатория на „ЛИНА” с отлична оценка, позволявайки в нея да бъде провеждано следдипломното обучение на магистър-лекари за придобиване на специалност „медицинска паразитология”. Поредното признание за качеството на работа и високите стандарти, които „ЛИНА” изпълнява, идва в навечерието на нейната двадесета годишнина. Има ли интерес сред младите лекари и с кои университети ще си сътрудничи лабораторията, споделя нейният управител д-р Васил Костадинов.

- Д-р Костадинов, това е втора акредитация от Министерството на здравеопазването за лаборатория „ЛИНА” в рамките на две години. Какви кадри имате право да обучавате?
- Акредитацията е признание и израз на доверие за работата на екипа ни. След получената отлична оценка за дейностите по „Клинична лаборатория”, „Микробиология” и „Вирусология”, акредитационната ни оценка по специалност „Паразитология” също е отлична. Заповедта на министъра на здравеопазването е от февруари 2019-та година. За лаборатория „ЛИНА” това е начало на нов път, по който тръгваме с огромното желание да стигнем до върха. Щастливи сме, че можем да обучаваме лекари специализанти и по специалност „Медицинска паразитология". Първият колега вече е назначен.

- Колко специализанти имате в момента и има ли интерес от страна на младите лекари към лабораторната медицина?

- В последните няколко години наистина успяваме да привлечем интереса на младите лекари не само към лабораторната медицина и „ЛИНА”, но и по-важното - към това да останат в България. В момента имаме общо шест специализанти, които полагат големи усилия и старание и ние сме много щастливи от този факт. Целта ни винаги е била да подготвяме кадрите си и да им осигуряваме добри условия и перспективи, а от това печелят пациентите.

- С кои университети планирате да работите съвместно след акредитацията и на паразитологичната лаборатория?

- Както споменах, след заповедта на министър Кирил Ананиев за определяне на акредитационната оценка на паразитологичната лаборатория, назначихме и първия специализант. Тя е лекар от последния випуск на Медицинския университет във Варна. Надяваме се в съвсем скоро време да имаме и още нови попълнения, защото има интерес и от други колеги. В договорни отношения сме с всички медицински университети в България, като се надяваме скоро да сключим договор и с новия Медицински факултет в Бургас.

- Трудно ли получихте акредитацията, какви условия трябваше да изпълните?

- Лесно в медицината няма. Има упорита и методична работа с една определена цел - по-добра и по-качествена лабораторна диагностика. Така се стига до изпълнението на заветните критерии, свързани с качеството и покриването на показателите от методиката за акредитация. Наясно сме и с това, че постигнатото днес няма да е достатъчно утре, а не претърпи ли развитие, вдругиден ще е изоставане. Затова държим да се развиваме и да сме в крак с прогреса в нашата област.

- „ЛИНА” е една от най-големите и бързо развиващите се лаборатории, която постоянно въвежда нови тестове и изследвания, а също инвестира и в апаратура. Поддържате и голям екип от лекари от всички лабораторни специалности. Какво е разковничето на успеха?

- Подготвените специалисти, с амбиция и желание за работа, са движещата сила в една лаборатория и това определя нейното бъдеще и прогрес. Нашите специалисти, настоящи и бъдещи, са гаранцията, че в Бургаска област ще продължи да има качествена лабораторна диагностика – нещо, което преди няколко години звучеше неубедително. За нас като лаборатория е важно и сме си поставили за цел да развиваме потенциала си самостоятелно, надграждайки постигнатото, стъпили на стабилната основа на собствените си възможности.Това ни прави независими и адаптивни. Лабораторните лекари често остават в сянка, защото нямат пряк контакт със самите пациенти, но те имат голяма роля в диагностиката. Зад микроскопите и апаратите стоят десетки лекари, които полагат усилия седем дни в седмицата, 365 дни в годината, защото нашето призвание е да помагаме на пациентите.