75-годишна бургазлийка с тумор на яйчника по-голям от новородено бе оперирана успешно от екип на Комплексния онкологичен център, начело с гинеколога д-р Павел Добрев. Туморът, който е отстранен от десния яйчник на пациентката, е с колосални размери – тежи близо 5 килограма и в диаметър е 25см. Това е най-голямото злокачествено образувание на яйчник в историята на КОЦ Бургас.

Опитните лекари поемат пациентката от самото начало. Тя посещава Диагностично -консултативния център на Онкото за преглед и макар дори на пръв поглед да си личи от какво е неестествената издутина в областта на корема, лекарите извършват ехографско изследване и назначават туморни маркери, които категорично потвърждават предположенията им. Те действат изключително бързо и след седмица и половина оперират пациентката. Заради проблем със сърцето и за да я стабилизират, тя е консултирана от кардиолог, който назначава терапия. Така жената успешно издържа на операцията, която е с продължителност 2,5 часа. Заслуга за това има и анестезиологът д-р Динов, който бди над пациентката, подава нужното количество упойка, съобразено със здравословното й състояние, и успява да поддържа жизнените й показатели като кръвно и пулс в нужните норми. Онкогинекологът д-р Павел Добрев оперира изключително внимателно и заедно с д-р Стефан Миринчев успяват да извадят тунквиралият тумор капсулиран въпреки огромните му размери, като не позволят да се разпръсне в коремната кухина. Те взимат проба, която веднага изпращат за гифрирно изследване (бърз хистологичен метод в хода на самата операция). В рамките на минути клиничните патолози им потвърждават, че става дума за муцинозен кистаденокарцином. Това означава, че туморът е силно злокачествен, което налага да бъдат отстранени и съседните лимфни възли и оментума, така че да се предотврати развитието на метастази. Операцията, ръководена от д-р Павел Добрев – един от най-перспективните млади гинеколози не само в Бургас, но и в България, минава по учебник. Сега 75-годишната пациентка има всички шансове да се възстанови напълно и да се върне към нормалното си ежедневие. Както при останалите пациенти с подобен вид тумор, сега й предстои курс по химиотерапия за окончателно унищожаване дори на единични туморни клетки.

„Нашият съвет към пациентите е да обръщат внимание на профилактиката и да не се страхуват от посещение при лекар. Само тази седмица имахме два случая на тумори на яйчниците с големи размери. Във вторник оперирахме 75-годишната пациентка, а в сряда със същия екип и 56-годишна жена от Бургас с два тумора на левия и десния яйчник и миома на матката с размер, съответстващ на развитието на плода при тримесечна бременност. Сложността на операцията бе висока, защото туморната формация бе преплетена с тънкочревни и дебелочревни бримки и оментум. По време на операцията бяха повикани и хирурзи, които да огледат тънките черва за лезии и при необходимост да реагират”, заявява д-р Добрев.

Екипът от онкогинеколози се занимава както с малигнена (злокачествена) патология, така и с доброкачествени тумори и кисти.

„Напредваме и в лапароскопските операции и вече начело излиза миниинвазивната хирургия, която развиваме. Скоро ще я прилагаме при пациентки с карцином на шийката на матката и на тялото на матката”, заяви д-р Добрев.

„Ръководството на болницата поема ангажимент да закупи и допълни необходимата лапароскопска апаратура, което ще улесни извършването на тези операции. Предимството на Комплексния онкологичен център е, че обхващаме цялата патология в областта на гинекологията. Имаме много добър екип от гинеколози, особено д-р Добрев, който напредна много в лечението на туморните заболявания на яйчниците и на матката, а също така привлякохме и още един млад, но опитен гинеколог - д-р Миринчев. Сформирали сме екип, който позволява нашето Отделение по гинекология, което има 3 ниво по компетентност, да извършва почти всички гинекологични операции. Затова призоваваме пациентките, които имат нужда и необходимост не само от оперативно лечение, но и от последващо – лъче и химиотерапия, да се възползват в максимална степен от здравните услуги, които предлагаме”, заявява управителят на КОЦ Бургас проф. Христо Бозов.


Управителят на КОЦ Бургас проф. Бозов с жълтия екип, до него анестезиологът д-р Динов, на преден план в ляво д-р Миринчев и в дясно д-р Добрев

Съществено предимство в лечението е, че заедно с гинекологичния екип при необходимост работи и втори екип от хирурзи. Така, ако има разсейки във вътрешните органи на пациентка, метастазите може да бъдат отстранени още във хода на същата операция.

„С пациентите оставаме приятели за цял живот, защото от диагностицирането им през лечението и следенето на състоянието им след това, те продължават да се срещат с нас. Ние познаваме техните случаи”, допълва д-р Добрев.