Пет млекопреработвателни фирми са с глоби от Комисията за защита на конкуренцията. Санкциите са наложени заради използвани опаковки от полипропилен, неотговарящи на българския държавен стандарт.

По БДС трябва да се използва полистирол за направата на кофичките за кисело мляко.

"Полистиролът и полипропиленът не са вредни по никакъв начин. Причините са икономически, тъй като полипропиленът е по-евтин. БДС е със силата на закон. Който иска да произвежда този продукт, трябва да го спазва. Правилата трябва да бъдат спазвани, за да не се създава нелоялна конкуренция", подчерта пред Bulgaria ON AIR Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите.

По думите на микробиолога Сергей Иванов в студиото на "България сутрин" разликата в опаковката, въпреки че е в разрез с БДС, по никакъв начин не уврежда качеството на млякото.

"Проблемът е по-скоро икономически. Трябва да се обнови БДС, тъй като има изисквания, които не могат да бъдат покривани. В България трябва да има регистър на закваската. Ако няма как да контролираме фирмите, които произвеждат закваска, не може да се гарантира БДС", посочи той.