Всеки един дом изглежда по-добре, ако в него има цветя. Тези растения освен че внасят красота в жилището, се грижат и за равновесието между кислород и въглероден диоксид. Трябва да се знае обаче, че не всички цветя са полезни.

Има доказателства, че и най-красивото и невинно стайно цвете може да носи в себе си много заплахи за живота на децата и възрастните. Понякога най-популярните стайни растения за съдържание в листата, стъблата и цветовете им на отровни и вредни вещества.

Предлагаме ви списък с някои цветя, които са опасни и по-добре да останат извън къщата ви:

Филодендрон монстера

Кливия

Адениум - пустинна роза

Азалия

Бровалия

Хортензия

Глориоза

Дори и обичания от много домакини фикус, се отнася също към отровните растения

Сокът от растението адениум може да причини сериозно отравяне, ако попадне върху устната лигавица.

Към това семейство спада и олеандърът (зокум), предпочитано у нас за отглеждане цвете заради красивите му цветове и листа. Ако се отглежда в затворено помещение, цветовете му могат да предизвикат главоболие. Семената и сокът му са силно отровни, затова непременно ползвайте ръкавици, когато се грижите за него, а децата и животните дръжте надалече.

Глориозата също е много красиво цвете, но засяга бъбреците, което води до загуба на коса. Сокът на дифенбахията може да доведе до задушаване. Сокът на фикуса е също толкова опасен – може да предизвика отоци по кожата и алергични реакции. Сокът на кливията предизвиква повръщане. Това растение привлича особено децата, затова е много опасно да го отглеждате в апартамента си./Zdrave.to.