Учените от Института по творческа и експериментална биофизика към Руската академия на науките са доказали, че антибиотикът триклозан, който досега се смяташе за безвреден за хората и животните, е опасен за здравето. Както се казва в статия, публикувана в списание "BBA - Biomembranes", триклозанът се използва в различните сапуни и козметични средства.

"Неотдавна в САЩ забраниха използването на триклозана в течния и твърдия сапун. Въпреки това триклозан все още се използва в санитарните препарати", отбелязва специалистът от института Константин Белослудцев.

Триклозанът, който е открит в средата на 60-те години, почти веднага намира приложение в борбата с бактериалните и гъбичните инфекции. Неотдавна биолозите стигат до извода, че антибиотикът все пак влияе върху здравето на човека, в частност той предизвиква хормонални нарушения и алергия. Заради това разпространението и използването му бяха рязко ограничени.

Наблюдавайки за влиянието на триклозана върху работата на клетките на черния дроб и техните митохондрии на опитни мишки, руските учени откриват, че веществото може да предизвика масова гибел на тези клетки. По думите на специалистите, биолозите отдавна подозират, че веществото може да доведе до появяването на "дупки" в обвивката на митохондриите, които са своеобразни "енергийни станции" на клетката. Това от своя страна може да инициира програма за клетъчно "самоубийство".

След провеждането на редица опити, учените стигат до извода, че на практика триклозанът може да бъде много по-опасен за хората и другите многоклетъчни животни, отколкото за микробите.

По думите на Белослудцев, учените планират да разгледат как триклозан влияе върху живите организми, тъй като е известно, че неговите съединения са способни значително да се натрупват в тъканите на водните организми.