Напълно възможно е да предозиране с кофеин. Много възрастни, тинейджъри и дори и деца използват енергийни напитки, газирани напитки или кафе, за да дадат тласък на деня си, пият ги следобед, за да избегнат умората или да си помогнат да не заспят нощем, за да учат или се подготвят за представяне.

Докато чаша кафе може да ви помогне да се събудите и да подобрите концентрацията си, прекалено много кофеин може да бъде смъртоносен.

Ето пет симптома на предозиране с кофеин, които никога не трябва да пренебрегвате:

1. Бързо, плитко дишане

Според изследователи в университета "Карнеги Мелън", за големите дози кофеин се знае, че повишават нивата на кръвното налягане, стимулират сърцето и причиняват бързо, плитко дишане. Повърхностното дишане лишава мозъка на кислород. Когато нямате достатъчно кислород в мозъка си, мисленето ви може да стане нерационално. Ако сте приели достатъчно количество кофеин и имате проблеми с дишането, това е знак, че тялото ви може да се бори с твърде много кофеин.

2. Нервност

Ако сте почитател на кафето, вероятно сте изпитали нервността, когато сте пили прекалено много кафе. Ръцете ви започват да треперят, учестено задействане на рефлекси, усещате трептене, придружено от чувство на тревожност. Пиенето на няколко чаши вода и яденето на лека закуска могат да помогнат на усещането да отмине.

3. Замаяност и гадене

Замаяност, гадене, диария и гърчове могат да се появят, когато в тялото навлезе твърде много кофеин. Големи количества кофеин могат да предизвикат дехидратация, водеща до замайване и гадене. Кофеинът стимулира дебелото черво и храносмилателния тракт. Твърде много от него може да причини нежелани проблеми с храносмилането, включително диария.

4. Повишена сърдечна честота и сърцебиене

Кофеинът стимулира сърдечния ритъм. За повечето хора този ефект не е смъртоносен. Но за хора, които имат сърдечни аномалии или други сърдечни проблеми, кофеинът може да предизвика сърдечен удар, причинявайки смърт. Същото важи и за прекомерния прием на кофеин. Твърде много кофеин може да предизвика сърцебиене и повишена сърдечна честота у човек, който е напълно здрав, което може да се окаже смъртоносно.

5. Безсъние

Една чаша кафе сутрин може да ви помогне да започнете деня си. Но ако пиете кофеин и следобед или вечер, вероятно сте приели твърде много. Дори една кофеинова напитка късно през деня може да ви събуди през нощта. Прекомерното количество кофеин може да остане във вашата система в продължение на часове. Ако страдате от безсъние, то може да е свързано с приема на кофеин./beu.bg