По Великден, както и през коледните и новогодишните празници, българите обичат да си похапват от всичко по много. Древното учение аюрведа обаче забранява категорично смесването на риба и мляко, риба и яйца, мляко и плодове, пилешко месо и мляко, плодове и зеленчуци, мед и растителни масла, маслини и мляко, сирене и мляко, месо с риба, хляб или картофи.

Негативен ефект дава и съчетанието риба с мляко и млечни продукти. Причината е, че двата продукта в комбинация предизвикват взаимодействието между белтъчни молекули, които довеждат до стомашен дискомфорт. Има и изключения, при които колкото риба и мляко да се консумират заедно, неблагоприятни реакции не се получават.
В повечето случаи обаче е точно обратното. Това се дължи на факта, че и двете храни са богат източник на протеини. Възможно е при тяхната едновременна консумация в тялото да се предизвикват разнопосочни биохимични процеси, които си пречат един на друг, заради което понякога са възможни неприятни последици.

Яйчените кремове и сладкиши може да ни докарат салмонела. Тя започва със силна диария, повръщане, обща слабост и висока температура. В такъв случай трябва да се повика “Бърза помощ“ и да не се взимат никакви лекарства преди намесата на лекар.

Напролет след сравнително бедната зимна диета, включваща зеленчуци и плодове, но предимно белени и преварени, изведнъж се отключва сериозно разнообразие в менюто, което все пак е стрес за стомаха.

За да се опазите, откажете се от многото яйца на великденската трапеза. По принцип приемливи, в този случай те могат да докарат нежелани усложнения. Намалете и захарта, избягвайте пърженото, панираното, пушеното и сушеното.

Внимателно с прясното мляко - то може да се приема, но поради характера на разграждането му е добре да се консумира самостоятелно, не с други храни, понеже ще забави усвояването им. Киселото мляко също е добре да се яде преди хранене и повече време преди лягане.

Най-доброто лекарство за разстроения стомах и черва е покоят и много течности, но на малки глътки. Непременно се въздържайте от храна през следващите 24 до 36 часа. Но можете да пиете вода на воля. Именно течностите отмиват микробните токсини от организма. /zdrave.to