Прекомерната консумация на сол е свързана с честите събуждания през нощта с позиви за уриниране, откриха японски учени, цитирани от ВВС.
Бялото вещество се свързва със състоянието, наречено „никтурия“. От този проблем страдат основно хората на възраст над 60 години, но заболяването взема и все по-млади „жертви“.
В експериментално проучване, учените от университета на Нагасаки събрали 300 доброволци с различни битови навици и установили, че солта е главният рисков фактор за никтурията. Причината е, че тя задържа водата в организма и я освобождава постепенно на по-късен етап с необходимостта от посещение до тоалетната.
Специалистите препоръчват ограничен прием на натриев хлорид за избягване на тези неприятни последици.
Според един от водещите изследователи в проучването д-р Мацуо Томохиро са необходими повече и по-мащабни проучвания за потвърждение на връзката между солта и уринарния прблем. Тя препоръчва освен кристалната маса, да се намали и консумацията на вода непосредствено преди лягане.
По данни на учените повече от половината мъже и жени на над 60-годишна възраст стават нощем за най-малко едно уриниране. Това от своя страна нарушава качеството на съня и води до умора, стрес и раздразнителност.
Експертите отбелязват, че с напредването на годините се появяват и някои хормонални проблеми, които също засилват симптомите на никтурия. При мъжете например една такава причина е уголемяването на простатата.
Не трябва да се забравя, че освен в този случай, солта изначало нанася множество щети върху организма. Световната здравна организация е дала указания за препоръчителен дневен прием, който не трябва да надвишава 5 гр.
Изследователите представиха откритията си в рамките на конгреса на Европейската асоциация по урология в Лондон. /БГНЕС