Хранителни добавки за отслабване със съмнителни качества и дори съдържащи забранени вещества свободно се продават в интернет, а някои от тях сериозно увреждат сърцето и мозъка и дори водят до смърт. Това установила проверка на екипа на NOVA. Екипът на медията стигнал до опасни предложения за ударно отслабване. Само с няколко клика в интернет се натъкнал на безброй предложения за магически резултати.

Но оферти включват продукти с доказано опасно действие, заради което са и официално спрени от продажба от Брюксел. Оказва се обаче, че в интернет нищо не може да спре търговците и контролът е невъзможен. На сергията за отслабване има всичко – от чайове, гелове и нестандартни кафета, до хапчета и капсули с различни хранителни добавки - и винаги с обещанието за перфектна визия за буквално броени дни. Само за няколко дни всеки може да заприлича на супер модел според обявите в интернет. В мрежата зад агресивни предложения и красиви обещания се крият търговци, които трудно могат да бъдат открити.

Преди шест години битката с килограмите започва и Калин. Опитвал почти всичко, което мрежата предлага, но резултатът не идвал. Някои от добавките дори довели до усложнения. Сред офертите в нета е и тази за 8 килограма по-малко за два месеца. Магическите хапчета се рекламират като предпочитани от спортисти за чистене на мазнини и орелефяване. Бързият ефект се дължи на съставката сибутрамин.

Справка показва, че активното вещество е забранено от Брюксел през август 2010 г., а всички разрешения за употреба на лекарства, съдържащи сибутрамин, трябва да бъдат спрени в рамките на Европейския съюз. Причината – ползите не превишавали рисковете от употребата му.

Оказва се, че офертите с хранителни добавки под формата на хапчета и капсули с различни имена, съдържащи сибутрамин, заливат мрежата безконтролно. През 2014 г. при анализ на 25 проби от хранителна добавка от азиатски произход в лабораторията на Агенцията по лекарства се натъкват на забраненото вещество. В агенцията обаче се контролират активните вещества само в лекарствата. Засега на пазара няма официално регистрирани медикаменти за отслабване. Често обаче забранените съставки в лекарствата се прикриват зад добавки, за да се избегне контролът на агенцията.

Според шампиона по кикбокс Мартин Гаджев сбогом на килограмите можем да кажем само с добър хранителен режим и много спорт. В тази формула се убеждава и Калин и след много тренировки и диета промяната не закъснява.
Добавките могат да постигат резултати само ако ги съчетаваме със спорта, казват експертите. И в този случай обаче трябва да залагаме на проверени търговци, за да избегнем безбройните капани на мисия „перфектно тяло”. /nova.bg