Виталий Гит развива теорията си за лечение на ставите и гръбначния стълб повече от тридесет години. Работейки с пациенти с артроза на ставите, той търси отговор на един много важен въпрос: как да накараме засегнатата става да се регенерира? Виждайки безполезността на прилаганите до днес методи, Гит се опитва да намери друг, алтернативен начин да се помогне на хората, страдащи от болки в ставите.

Постепенно, стъпка по стъпка, работейки с пациенти с артроза, той на практика проверява предположенията си, докато намира комбинация от три метода, които най-ефективно вадят до възстановяване на засегнатите стави. Това са: методиката за микро-движенията, ниско протеиновата диета (за “системни” пациенти) и методика на ударния (или “перкусен”) масаж. Продължителното наблюдение на динамиката на възстановяване на пациенти с артроза показали, че методът работи. Изучавайки биохимията и физиологията на организма, като се консултира с колеги, лекари и учени в областта на медицината, Гит обяснява научно феномена на ефективността на техниките си и неефективността на всички лекарства за артроза.

- Д-р Гит, има ли ефективни лекарства за лечение на артрозата?
- Не минава и ден някой от моите пациенти, страдащи от артроза, да не ми зададе този въпрос. Не съветвам никога и никого да приема лекарства при това заболяване.

- Бихте ли обяснили защо?
- Артрозата, както е известно, е заболяване на ставите. Артрозата на големите стави - коляно, бедро, глезен, рамо - протича много тежко и до голяма степен се счита за нелечима. Ако, не дай Боже, ви заболи тазобедрената става и отидете при специалист, със сигурност ще започнат да ви лекуват интензивно, но ще ви кажат: гответе се за операция. И наистина ще започнат да ви лекуват и много бързо ще ви доведат до операция. А ако се откажете от лечението, отново няма как да избегнете операцията. Според моите изчисления след 5-10 години - не по-късно. Т.е., лечението води до операция! Уви, това са законите на капитализма.

Печалбата е на първо място.

В медиите всеки ден се рекламират много лекарства за лечение на артроза. Както родни, така и чужди. Родните, естествено, се разработват от “изтъкнати учени” от най-престижните институти. Разработват се много активно: всеки месец се появява нов препарат. Всъщност, препаратите са стари, променена е само опаковката и името, а цената им е скочила нагоре...

Заедно с лекарствата активно се рекламират и различни методи от физиотерапията, включително и тези за домашна употреба. Те също, като правило, се разработват от “видни учени на базата на модерни космически разработки”. Разбира се, имената на тези “видни” учени не се споменават никъде. Или са много засекретени, или просто се срамуват да представят халтурата за научна разработка и да прибират последните стотинки от болни възрастни хора, продавайки им напълно неефективно “лекарство”.

Като цяло ни лекуват, и “лекарства” има предостатъчно, а ставите продължават да се променят и променят...

Синът на една от моите пациентки се оказа биохимик. Той направи анализ на пет (!) различни такива “лекарства”. Те бяха с различни имена, направени в различни фирми, дори и в различни страни. Отличаваха се и по цената си. И в нито едно от тях нямаше нищо друго, освен желатин и нишесте!

- Но на опаковката им пише, че препаратът е сертифициран...
- Да, точно така, върху всяка опаковка на такива препарати е отпечатано: “Продуктът е сертифициран”. Пациентът си мисли: “Значи, препаратът е тестван по отношение на терапевтичния си ефект”. Дълбока заблуда.

Преди си мълчаха за това, сега го пишат с микроскопични букви, да не изплашат купувача...

Всъщност, думата “сертифициран” означава само, че добавката може да се яде колкото искате и без да сте под лекарско наблюдение. Вреда - няма. Въпреки че вредата е за портмонето и здравето ви. За портфейла - защото е скъп. A за здравето - защото времето минава, а болестта си напредва ...

- Няма ли лекарства, които да съдържат активни вещества?
- Разбира се, съществуват и лекарства, които съдържат активни вещества. Например, различните мехлеми. Но те не могат да излекуват артрита.

- Защо?
- Преди време по телевизията рекламираха един мехлем за лечение на артроза. На екрана показваха ставата в разрез и как частиците на мехлема проникват през кожата, мускулите и ставната капсула директно в засегнатата област... и изцеляват болните тъкани. Това е само в рекламата, за съжаление.

- А какво става в действителност?
- Частиците от крема или мехлема не е проблем да проникнат под кожата. Но в самата става - не. Ставната капсула няма да ги пропусне - тя е херметизирана. В най-добрия случай, кремът ще подейства като локално обезболяващо.

- Е, знаем, че в рекламите нещата са малко преувеличени. Но има и други методи да достигне лекарството до болната става - чрез хапчета, интрамускулно или вътреставно инжектиране.
- Да, наистина, възможно е. Освен това има дори и ефективни средства за стимулиране растежа на хрущялите. Но не бързайте да се радвате. От какво най-често се оплакват болните с артроза?

- От болката?
- Не! Артрозата не винаги е придружена от болка. Болезнените усещания са преходни, болката може да бъде избегната чрез намаляване на натоварването на ставата и с помощта на огромния брой всякакви видове обезболяващи лекарства. И повечето пациенти

години наред приемат различни аналгетици,

като се надяват да се излекуват от артрозата. Пациентът си мисли: след като болката вече я няма, това означава, че е започнал процесът на изцеление. Горчивото разочарование идва по-късно, когато започне да осъзнава, че болката не е всичко.

- А какво е по-страшно от болката?
- Най-често срещаният проблем, с който се сблъскват пациентите с артроза, е ограничената подвижност на засегнатата става, а това може да се случи без никаква болка! В края на краищата ставата е просто един лагер. Плъзгащ се лагер, в който ролята на антифрикционен елемент извършва хрущялът - много плътна, хлъзгава, устойчива тъкан с нисък коефициент на триене. При това тази тъкан е жива и може да расте до края на живота на човека. Сега си представете, че тази анти-триеща се (антифрикционна) тъкан частично или напълно е разрушена. Какво може да се наблюдава в този случай? Ще се намали ли подвижността в ставата?

- Струва ми се, не. Подвижността й би трябвало да се увеличи: ставата ще е по-хлабава, ще се разшири възможността й за движение. Не е ли така?
- В действителност, подвижността на ставите при артроза само намалява. При напреднала артроза подвижността може да падне до нула (това се нарича анкилоза). Понякога - при пълна липса на болка.

- Защо при артрозата няма болка?
- Защото при артроза хрущялът не само се разрушава, в същото време той не по-малко интензивно се и разраства. Разрушава се на едно място, на друго се разраства. И именно разрасналият се хрущял блокира подвижността в ставата.

На рентгеновите снимки хрущялът не се вижда. Ако е разрушен, това се определя по измененията в позицията на костите. А самото разрастване не може да се види. Разрастването на хрущяла може да бъде идентифицирано само с помощта на ядрено-магнитен резонанс. Едва в по-късните етапи на болестта, когато тези разраствания се калцират частично, могат да се видят и на рентген.
Сега си представете, че в ставата се инжектира медикамент, наистина стимулиращ растежа на хрущялите. И хрущялът започва да расте. На пръв поглед е добре. Но в действителност на първо място ще започнат да нарастват ненужните образувания, ограничаващи движението. В резултат на това мобилността на ставата ще падне още повече. Много ясно това явление се наблюдава в коленните стави. При стимулиране на растежа на хрущяла, мобилността на коляното не само спада - поради неравномерния растеж, кракът може да се изкриви. Лично съм наблюдавал подобно изкривяване на краката след такива инжекции с повече от 45 градуса! Понякога краката се изкривяват до формата на колело, в други случаи придобиват Х-форма.

Така че аз не се уморявам да повтарям, че не съществуват лекарства, които лекуват артрозата. Нито хапчета, нито инжекции или мехлеми, нито хомеопатични лекарства или народни средства. Няма такова лекарство, което да стимулира растежа и заедно с това да разрушава друга част от същия хрущял. Съвременните технологии не позволяват това. И ако ви препоръчват лекарство, което лекува артрозата, не им вярвайте. Това е или директна измама или подвеждане с непроверени народни рецепти. Лъжа или подвеждане - нищо друго.

- Но вие сте успели все пак да намерите начин да лекувате артрозата...

- Да, моето дълбоко убеждение е, че артрозата може да се лекува успешно само с помощта на методика, която се основава на изпълняването на определени упражнения, разработени на принципа: “натоварване без натоварване”. Фактът, че тази техника работи, се потвърждава от хилядите пациенти, на които съм помогнал досега. Всъщност, това е метод, състоящ се от три компонента: методика за микро-движенията, ниско протеинова диета (за “системни” пациенти) и методика на ударния (или “перкусен”) масаж.

Милена ВАСИЛЕВА /zdrave.to